Varför lämnar vi våra barn på förskolan?

Ja, jag och min man gör det för att vi jobbar. Vi lämnar klockan 7.30 och hämtar kl. 17.00. Sådär klassiskt!

Våra barn är ofta kvar bland de sista barnen och det är så vårat liv ser ut för tillfället. Vi stressar hem, vi lagar mat och vi ser på Bolibompa. Vi lägger våra barn, som ibland är en kamp och ibland en rosenröd liten saga.

Sedan plockar vi lite, tvättar lite, försöker att mysa till det lite i soffan tillsammans men däckar istället totalt. Sedan är det morgon och vi lämnar våra skatter kl. 7.30. Ja vårat liv är som ett typiskt Svensson ekorrhjul. Vi gillar det ibland och ibland är vi jäkligt bittra över det.

Men i vart fall så är det som så att vi lämnar våra barn på förskolan för att vi jobbar.

Vi lämnar dem inte för att vi anser att vi har rätten att gå på IKEA ensamma, äta en tidig sushimiddag med lite vin och levande ljus ensamma, vi strosar inte runt på köpcentrummet ensamma, vi fikar inte med vänner ensamma, vi ligger inte hemma på soffan ensamma, vi städar inte ensamma, vi gör ingenting ensamma medan barnen är på förskolan.

Någon gång har vi handlat kvällsmaten eller frukosten inför kommande morgon innan hämtning. Vi har också fikat innan hämtning men det var på rasten på jobbet.

Jag skriver inte detta för att vara något j*vla pretto! Jag skriver detta för att jag anser att vi föräldrar ska respektera förskolepersonalen som tar hand om våra barn. Deras verksamhet går inte ut på att PASSA mina barn. Jag vill inte heller som förälder tänka mig att jag lämnar mina barn på någon jäkla förvaringsplats! Jag lämnar mina barn hos utbildade, professionella människor som ger mina barn det som jag inte kan ge dem när jag är på jobbet. Jag tänker att de ger dem närhet, trygghet och kärlek. Jag tänker också som så att min äldsta son (på fem år) får med sig en massa kunskap hem på grund av förskolan. Han vet vad en fjärdedel är, för så delar de sina äpplen på förskolan, antingen i fjärdedelar eller i halvor. Han kan räkna och han har lärt sig några bokstäver. Han får experimentera och han lär sig att källsortera. Han är i skogen och tittar på växter och djur, han lägger en grund för sina kommande biologilektioner. Han lär genom leken. Han lär sig sociala koder och samspel. Han lär sig att respektera andra människor, vuxna och barn. Allt detta skulle inte vara möjligt om vi inte hade den förskoleverksamhet som finns här i Sverige och den finns tack vare de som väljer att utbilda sig till förskolepedagoger.

Tack för att ni finns!

167 reaktioner på ”Varför lämnar vi våra barn på förskolan?

  1. Föräldrar känner skuld för att man lämnar barnen på dagis. Så är det !

    Barnen har jättekul på dagis, (förlåt förskolor har det ju av någon outgrundlig anledning döpts till nu), tillsammans med sina kompisar, och får allt de behöver med mat, vila och omsorg.

    Det finns säkert dåliga förskolor där detta inte fungerar, men de flesta som jag vet om är faktiskt väldigt bra för barnen !!! De lär sig massor där, saker som vi föräldrar inte kan eller klarar av att lära ut. Barn som aldrig går på förskola får många positiva saker hemma, framförallt kontakten till sina föräldrar, MEN de missar en hel del också ! De missar samspelet med kompisar, de missar de pedagogiska delarna i förskolan, de missar att lära sig lita på andra vuxna än föräldrarna och de missar att bygga upp en liten del självständighet. Visst, det sista kan göras när de börjar skolan, men det innebär att de alltid kommer ligga efter på den fronten.

    Så mitt tips är:
    föräldrar, sluta skuldbelägga er för att ni inte kan tillbringa 100% av er tid med barnen. Självklart vill man tillbringa så mycket tid som möjligt med sitt barn, men BARNEN mår inte dåligt av att vara på förskolan (i de flesta fall), utan det är bara vi föräldrar som känner skuld och mår dåligt. Det viktiga är inte timmar och minuter med barnen, utan kvalitén på den tiden vi har med barnen. Två bra timmar på kvällen är mycket bättre än en dålig eftermiddag och kväll !
    De barn som gråter när de blir lämnade på föris gör det inte (oftast) för att de har det dåligt på förskolan, utan för att de just den sekunden skiljs från sin förälder. Nästa sekund är det borta och de leker och har kul !!! (Men det ser inte föräldern, som istället går hela dagen på jobbet med klump i magen och dåligt samvete)….

    Sen irriterar jag mig på författaren till texten !!!Men det har blivit så i vårt samhälle… VARFÖR tar hon, och andra, sig rätten att tala om för andra hur de ska leva sitt liv ?

    Om en person lämnar sitt barn på förskolan för att gå till jobbet eller för att åka till Ikea gör absolut ingen skillnad för barnet. Våra liv som vuxna ser väldigt olika ut i dagens samhälle. Vissa jobbar heltid andra deltid, vissa jobbar skift andra dagtid, vissa är egna företagare och jobbar hemma (ska de i så fall få lämna barnen på förskolan någon gång ???) andra reser eller sitter på ett kontor, några har fem minuter till jobbet medan andra pendlar i timtal för att ta sig dit, många lever i par medan andra är ensamstående osv. …….

    Ett tips är att DU inte har en aning om vad som pågår i andra människors liv, så sluta att värdera och fördöm andras handlingar !!!

    Den som lämnar barnet för att gå på Ikea kanske behöver det ! Eller så kanske han/hon bara säger det, därför att man inte vill säga att man ska hälsa på sin bror i fängelset, sin dödssjuka förälder eller vän på sjukhuset, eller gå på gyn-undersökning, eller mår psykiskt dåligt och behöver hjälp eller bara behöver tid för sig själv, eller….. Jag kan fortsätta räkna upp hur många ”eller” som helst. Saker som alla människor med sunt förnuft inser är mindre lämpliga att ta med barn på. Men även om de faktiskt går själv på Ikea så låt de göra det !!!

    Om du inte vill lämna ditt barn, gör inte det. Om andra väljer att göra det, låt de göra det, utan att du lägger dig i eller tycker en massa !!!

    Det är min åsikt !!!

    • Det tredje stycket där du inleder med att skriva om bra förskolor som finns, är ju precis detsamma som jag nämner i min text. Så jag förstår nog inte riktigt vad du är ute efter? Vart i min text går det att läsa att jag dömer och skuldbelägger andra föräldrar? Jag anser inte heller att man ska eller kan vara 100% med sina barn, både vi som föräldrar och barnen mår bra av att vara ifrån varandra ibland. Och sedan undrar jag vart i texten har jag skrivit att det har blivit så i vårt samhälle? Jag är mycket väl medveten om att det ser olika ut för olika familjer, jag beskrev vår situation i vår familj och textens huvudsyfte var att lyfta förskoleverksamheten och förskolepedagogerna. Sedan tycker jag också att det är stor skillnad på att åka och handla på IKEA eller att besöka sin dödsjuke förälder medan barnen är på förskolan.

    • Tack, för dina kloka ord. Om man möter en människa ex en mamma på dagis så kan man tänka ”jag vet inte” någonting om hennes liv. Jag vet inte varför hon gör si och så. Livet blir enklare om man slutar döma andra och lägger mer energi på sig och sitt.

    • Jag måste bara bemöta den här kommentaren. Jag kommer ju garanterat att trampa lättkränkta föräldrar på tårna men jag kan inte låta bli.

      1. Jag skiter fullständigt i om någon behöver gå på IKEA eller inte. Betala för privat barnpassning istället då, det är ju helt galet att alla vi andra skattebetalare ska betala för någons barnpassning! Skaffa nanny eller låt bli att skaffa barn. Du tycker att jag lägger mig i vad i vad folk gör, men det är inte vad folk gör, utan att JAG betalar för det. Om det är så att någon verkligen inte har något kontaktnät och behöver hälsa på i fängelset så får väl personen fråga personalen om det är ok att barnet är där vid något extra tillfälle.

      Jag tycker verkligen att folk ska göra som de vill. Det gör jag. Jag betalar gärna för att folk ska nyttja förskola när de jobbar och betalar skatt men inte annars. På samma sätt som jag inte tycker att friska människor ska få checka in på sjukhus några nätter om de känner för det. Eller att missbruka handikapplatser. Tycker du att det är ok att jag sjukskriver mig 2 veckor för att jag behöver kolla på vinter-os? Om du inte tycker att det är ok så kan jag ju kontra med att du ”inte ska lägga dig i eller tycka en massa”.

      2. ”Barn som aldrig går på förskola får många positiva saker hemma, framförallt kontakten till sina föräldrar, MEN de missar en hel del också ! De missar samspelet med kompisar, de missar de pedagogiska delarna i förskolan, de missar att lära sig lita på andra vuxna än föräldrarna och de missar att bygga upp en liten del självständighet.”

      Tror du att barn som inte går på förskola inte träffar andra vuxna eller har kompisar? Vad i hela friden är ”pedagogiska delar”? Det går aldrig att ersätta nyttan av att leva i det verkliga livet som består av besök på matvarubutiker, i skogen, på IKEA, museum, utflykter, ta hand om tvätten, renovera huset osv med att vistas i en isolerad miljö som en förskola är. De allra, allra flesta föräldrar har dessutom grundläggande kunskaper inom matematik, läsande och skrivande. Min 4-åring kan t ex både räkna och skriva och läsa utan att hen någonsin utsatts för pedagogik, hen har helt enkelt själv valt att lära sig. Dessutom så bygger barn inte upp sin självständighet genom att tvingas bort från sina föräldrar, läs på lite om anknytning.

      Och barn som gråter gör ju det av en anledning. De vill inte att föräldrarna ska gå. Vilket konstigt snack om att de glömmer så fort föräldrarna är borta. Gör du det själv eller, om din partner skulle åka bort och det gör dig ledsen, glömmer du sorgen så fort personen försvinner utom synhåll?

      Jag tror säkert att många barn glömmer då och då, och att många barn har det jätteroligt på förskolan. Men det är klart att de kan sakna och sörja de med. Jag är positiv till förskola, men inte missbruket av förskola som pågår nu. Och framför allt den otroliga missuppfattning som råder att barn får saker på förskola som inte deras föräldrar kan ge.

      Jag tycker att det är sorgligt att föräldrar har så dålig tilltro till sig själva, det är klart att ni är bäst för era barn! (Även om det finns massor av helt fantastiskt engagerade pedagoger som gör att bra jobb med att ta hand om barnen när vi föräldrar inte gör det.)

      • Jag håller med till 100%. När man är föräldraledig m 2:an lämnar man en 2-3 åring på dagis i minst 15 men helst 30 timmar. Sedan när barnen är större, har kompisar de vill leka med ska det Hannas deltid för DÅ är dagis inte längre bra. Logiken i detta? Om alla ettor är hemma när tvåorna kommer har de massor m vänner hemma.

      • Håller med. Jag och min man valde att gå ner i arbetstiden för att tillgodose våra barn behov. En period jobbade jag 75 och en annan min man. Vi tänkte inte på den ekonomiska. Barnen kom i flrsga hand. Ps: jag är förskollärare. Barn behöver båda delarna, förskolan och föräldrarna. Det ör svårt för mig att ett barn får tillräkligt ned kvalitet tid med föräldrarna om det hämtas vid 17 elker 18. Som alla arbetare behöver barnet komma hem efter en arbetsdag att varva ner äta och lägga sig tidigt (barnen behöver flera timmar nattsömn) eftersom det oftaste måste vakna vid sex för att vara på platsen vid 7.30. Ekonomisk blev det lite tajt, men vi hade fkera timmar kvalitetstid med våra barn. Idag jobbar vi 100 % och de är äldre nu.

    • Grym artikel! Å tänk om alla lunde förstå det du menar och skriver om i artikeln! Anser defenitivt inte du fördömer någon, du lyfter förskollärarna! Å den som har skrivit att förskollärana ska vara tacksamma att föräldrar lämnar sna barn his dem annars vore de utan jobb: SKÄMS! Vem är det som hoppar på vem nu? Översittarfasoner! Nä, du som skrwv denna artikel, all eloge till dig! De som inte förstår ditt budskap i artikeln, bör ta sig en extra liten funderare…

    • Saken är att när det är många barn(och det är det när alla som har en plats är närvarande) är det svårt för pedagogerna att tillgodose de enskilda barnens behov av närhet (och då menar jag inte just fysisk närhet utan att pedagogen har tid att sitta med och spela ett spel, sitta med på golvet när de bygger med ett material) Med detta sagt så fungerar allt detta självklart bättre den del avdragen samtliga pedagoger är i tjänst, problemet är störst när ”bemanningen” minskar men de flesta barnen är kvar (och inte ens men full personalstyrka går man till skogen/i trafiken mm med alla barnen) problemet är ju då att de barnen som är där när de lika gärna kunde varit med sina föräldrar (kanske inte på gynundersökning, begravning det finansen del saker/platser/tillfällen då barnen ev inte mår bra av att vara med) men kan man lösa detta med hjälp av andra än förskolan är det bättre för när de är på förskola av dessa anledningar är de det på bekostnad av de barnen vars föräldra båda är på jobb och kanske måste lämna just som i inlägget så långa dagar att de enda de hinner hemma är äta – lite kvällsbestyr(bada/duscha) se lite TV tillsammans eller om föräldern hinner/orkar läsa en godnattsaga

    • Det har inte hetat dagis på över 15 år! Det har inte döpts om. Dagis och förskola representerar två helt olika verksamheter. Daghemmen växte fram för mödrar som jobbade. Förskola har ett pedagogiskt syfte där även omsorg ske ges. Vi som jobbar där studerar 3,5 år på lärarutbildningen så innan du sitter och yttrar dig om en massa onödigheter kanske du ska ta reda på vart det är dina barn lämnas varje dag. Vi rullade inte tummarna dessa 3,5 år om det är det du tror.

    • Men nu är det så här att förskolan är till för barnet när vårdnadshavaren arbetar. Inte för något annat. Det finns vissa timmar, olika för olika kommuner tror jag,som man får använda till ”privata ärenden” och det som kompensation för att förskolan har planeringsdag någon gång per termin. Så, nä, rent tekniskt är det inte så att vi ska skita i hur andra använder förskolan.

    • Förskola har man endast rätt till att lämna sina barn på när man är på jobbet/skolan. Allt annat får man fixa barnvakt till. Förskolan har verkligen inte resurser. Det är stor skillnad på ett barn mer eller mindre i förskolegruppen. Förskolan är bra för vissa barn inte alla och endast som ett komplement till hemmet. Jag hade önskat att det skulle kosta per lämnad timme för föräldrarna. Varför ska förskolan vara så förbannat billig att lämna sina barn på i tio timmar. Skärp er föräldrar!!! Tyvärr får inte förskolan resurser så det räcker. Det är en otrygg och stressande miljö för de minsta barnen. Det är alldeles för många kompisar att relatera till under en dag. Det inryms många konflikter bland barnen och det märks att barnen är väldigt stressade idag. De små barnen frågar efter sina föräldrar och längtar tills de ska komma o hämta dem. Många av de stora barnen har slutat fråga, men man ser att de längtar när de har långa dagar. Så, jo, ni föräldrar som kanske hade haft möjlighet att gå ner lite i tjänst bör känna dåligt samvete. Förskolan är som sagt inte fantastik för ditt barn. Förskolan kan bli bättre med fler personal och resurser, det hoppas jag verkligen ska hända någon gång i framtiden. Men den kan trots allt aldrig ersätta föräldrarnas kärlek och närvaro som barnen skriker efter.

    • Du talar från ett föräldraperspektiv, fine. Men 1. Förskolan är som sagt ingen förvaringsplats för barnen. 2. Förskolan är endast till för barn vars föräldrar arbetar eller studerar, vilket innebär att förskolan inte är till för sådana som OCKSÅ behöver lämna sina barn när de ska på IKEA gå och ta en runda på stan eller något liknande. När du har arbetat färdigt så ska du hämta ditt barn punkt slut, av flera skäl än ett. Detta är absolut ingenting mot varken barnet eller dig som person utan detta är en regel för att förskolan idag är byggd så och det ges inte resurser för att kunna vara nog med pedagoger under HELA den långa dagen från 07.00-17.00.

      Och om du eller någon annan mot förmodan MÅSTE göra något annat och lämna barnet just den dagen så brukar detta gå att lösa MEN var ärlig i alla lägen mot din förskolan (på gott och ont). Händer det barnet något så ska personalen snabbt kunna nå dig eller någon nära anhörig, alltså av säkerhetsskäl.

      Hade det stått i förskollärarnas avtal att vi var ett hem för barnen då föräldrarna inte ville ha med sig dem så tror jag vi hade fått öka resurserna rejält. Hade det INTE varit för barngrupperna på 20 barn från 07.00-17.00 på en yta på ca 50kvm hade alla barn vart välkomna. Men jag gissar på att du inte är villig att betala det priset. Det ska vara billigt att förvara barn, så billigt som möjligt till och med. Därav är förskolan endast avsedd till folk som jobbar eller studerar.

      Är det en BARNVAKT du vill ha? Då anlitar du en privat.

    • tippar på avundsjuka hos författaren av inlägget.. 😉 men ett hett tips ts, du jobbar ju Ensam? 😉 eller ja du har såklart andra vuxna människor på din arbetsplats som du tvingas socialisera med.. men du har ALLTID ett val! glöm inte det! ingen tvingar dig att jobba, ingen tvingar dig att jobba heltid. Det finns ALLTID lösningar på precis allting.. 😉

    • Jag är ensamstående 3 barnsmor och arbetar som förskollärare. Det är jätteviktigt för barnen att få vara på förskolan av de anledningar som författaren har beskrivit ( tack för en helt underbar text till dig). MEN det SKA VARA arbets/studerartid + restid INTE för att du ska få gå på IKEA, träna, shoppa eller vara ledig ensam. Då ska du inte skaffa barn. Förskolan är INTE till för att passa dina barn när du inte jobbar för att du ska få egentid. Det är DU förälder som ska ta hand om dina egna barn. Inte förskolan. Sorgligt!!

  2. Gå och lägg dig situationen ser olika ut för olika personer och förresten är ni själva dåliga föräldrar. Umgås mer med era barn och gå ner i arbetstid, har man skaffat barn ska man ju ta sitt ansvar eller? Sluta döma andra människor och sluta bry er om andra lämnar på dagis etc för situationen ser olika ut för olika personer och alla har vi olika behov. Sköt era egna barn och gör det som känns rätt för er men förbarma er som dömer och får andra föräldrar att må dåligt. PS vi alla betalar för dagis varje månad på faktura och de vi inte betalar betalar vi ändå genom en stor mängd skatt varje år! Och personalen på dagis borde ju vara tacksamma att det finns barn som kommer annars hade ju hundratals jobb försvunnit:)

    • Jag vet inte riktigt vart i min text som du har tolkat att jag dömer andra människor? Jag har skrivit om vår situation i vår familj och varför vi lämnar våra barn. Texten syftar till att lyfta förskolan och de pedagoger som jobbar där. Det fantastiska arbete som de gör tillsammans med och för våra barn!

    • Snälla du. Förskolan är till för barnen när du arbetar inte för att föräldrarna ska vara lediga själva. När man skaffar barn måste man ta hand om dem. Det är inte någon annans jobb. När du jobbar/studerar är barnen på förskolan. Givetvis. Men när du är ledig får du snällt komma och hämta dina barn. Hur kan man skriva att: ”personalen ska vara glada att det kommer barn till förskolan”. För din information är det för mycket barn i grupperna just nu och de går långa dagar. Mycket pga av att föräldrarna varit och tränat, handlat osv.

  3. ”Vi lämnar dem inte för att vi anser att vi har rätten att gå på IKEA ensamma, äta en tidig sushimiddag med lite vin och levande ljus ensamma, vi strosar inte runt på köpcentrummet ensamma, vi fikar inte med vänner ensamma, vi ligger inte hemma på soffan ensamma, vi städar inte ensamma, vi gör ingenting ensamma medan barnen är på förskolan”

    Du tycker inte du dömer, men den där delen är att döma andra föräldrar.
    Alla familjer och deras situationer ser olika ut, så tänk lite innan du skriver. Tänk först, skriv sen.
    Sista delen om förskolan, de håller jag med om fullständigt. Dom som jobbar i förskolan är helt fantastiska!

    • I de flesta kommuner är det helt föräldrarnas arbetstid som styr vilka timmar barnen får vara på förskolan. De har ingen som helst rätt att vara om inte föräldrarna arbetar, så vida det inte gäller speciell behovsplacering. Jag förstår inte riktigt diskussionen att folk blir upprörda över att författaren bara lämnar när de arbetar, det är väl för mig som förskollärare en ren självklarhet! Som nån säger så gör det väl ingen skillnad för barnet i sigmen om alla skulle lämna sina barn när de inte behöver det så skulle det inte bli en bra verksamhet eftersom det skulle bli alldeles för många barn.

    • Barnen är på förskolan när DU arbetar/studerar INTE när du är ledig. Då är det DU/NI som ska ta hand om era egna barn!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    • Ja, det kan man. Håller med. Mina barn har jag delat med dagis. Självklart fick vi handla flera saker begagnat, men vi hade mycket tid tillsammans och barnen slapp stora barngrupper omkring sig hela dagarna. Idag ser vi frukten i skolan – antalet stressade ungdomar med problem växer och det gäller alltid att skrika högst för att göra sig hörd.

    • Eller hur! Märkligt att det har blivit helt normalt att lämna bort sina barn 9-10 timmar per dag. Det är längre än en hel arbetsdag som små barn spenderar i många gånger högljudda förskolegrupper. Hur blev det så och framför allt varför? För vems skull? För att man ska kunna åka till Thailand varje år? Avskyr verkligen ordet kvalitetstid. Barn behöver kvantitetstid! Jag vet att det finns vissa undantag men man de flesta behöver verkligen inte två heltidsinkomster. Jobba 110% och göra karriär kan man ägna sig åt antingen innan man skaffar barn eller när barnen blir äldre. Ja, jag dömer andra föräldrar för jag är helt övertygad om att barnen i Sverige skulle så mycket bättre om vi vuxna började prioritera rätt.

  4. Hej. när du skriver som följer: (citat)
    ”Vi lämnar dem inte för att vi anser att vi har rätten att gå på IKEA ensamma, äta en tidig sushimiddag med lite vin och levande ljus ensamma, vi strosar inte runt på köpcentrummet ensamma, vi fikar inte med vänner ensamma, vi ligger inte hemma på soffan ensamma, vi städar inte ensamma, vi gör ingenting ensamma medan barnen är på förskolan.

    Någon gång har vi handlat kvällsmaten eller frukosten inför kommande morgon innan hämtning. Vi har också fikat innan hämtning men det var på rasten på jobbet.

    Jag skriver inte detta för att vara något j*vla pretto! Jag skriver detta för att jag anser att vi föräldrar ska respektera förskolepersonalen som tar hand om våra barn. Deras verksamhet går inte ut på att PASSA mina barn. Jag vill inte heller som förälder tänka mig att jag lämnar mina barn på någon jäkla förvaringsplats!”

    -Så undrar jag VARFÖR du reagerar förvånat när andra föräldrar påpekar din fördömande ton?

    Att respektera förskolepedagogerna är väl en separat fråga från vad föräldrar gör med den tid de har till förfogande när barnen är på förskolan? Den förälder som tog upp exemplet på IKEA lunchen som ett fiktivt scenario, en ursäkt för något annat en måste göra… (ref: 4 reaktioner på […]) du kan inte jämföra en påhittad ursäkt för att överskyla något emotionellt laddat -med ett faktiskt event!
    Lägg din tid på det du vill, men om du lägger sagda tid på att döma andra föräldrar så kan du inte räkna med att gå oemotsagd. Dina åsikter tycks bottna i avundsjuka, missunnsamhet och självgodhet -och kanske sorg över att inte få tiden att räcka till.

    Barnen vars föräldrar drar fram dammsugaren tio i fyra lär sig också fjärdedelar på förskolan. Föräldrar som behandlar konceptet med förskola, samt förskolepedagogerna -med respekt: Ska vi säga att de brister i respekt om de dammsugit, eller tagit egentid, eller umgåtts med en vän?
    Jag jobbar ofta nattetid, hemma, för att ta igen tid som möjligen lagts på en tvätt eller ett varv med snabeldraken (dammsugaren), det har hänt att jag däckat med mitt spädbarn också.

    Så: Dessa föräldrar som inte jobbar fullt ut ”på plats” så at säga: Menar du att de försummar sina barn, och lämnar dem för förvaring?- I så fall: Var är den där respekten för förskolan nu då? Behandlas och lär sig barn till föräldrar med andra tidscheman än de du har -sämre- av våra pedagoger? Det har jag svårt att tänka mig…

    Som förälder redovisar en sin tid och lägger fram tids-schema till förskolan, en ska hålla sig till de bestämmelser som finns. En skall alltid bemöta förskolepedagogerna med respekt.

    En skall också behandla andra medmänniskor med respekt.

    Avundsjuka visar oss ibland vad det är vi verkligen vill ha; Ikea lunch kanske? Själv vill jag ha en ny kaffebryggare och bli klar med dagens uppgifter. Ska försöka förbli sällsamt oförbittrad av de som ligger före mig i det racet.

  5. Hejsan! Jag blev väldigt rörd när jag läste ditt inlägg. Jag håller på att utbilda mig till förskolepedagog just nu, och man märker väldigt tydligt att de inte är många som vet vad det egentligen går ut på. Många ser på förskolan som en förvaringsplats för sina barn, men de är ju så mycket mer än det 🙂

    • Ja det gör tyvärr många. Jag läser också till förskollärare. Det första du kan göra är att ändra ditt namn från dagismamma till förskollärare för vad är dagis? Är dagis och förskola samma sak? Nej.

      • Men du, det var utbildade pedagoger som bedrev ”pedagogisk verksamhet” på förskolorna/dagisen på 70-talet också. Skillnaden var att det var färre barn per grupp och fler pedagoger per barn.

  6. Jag är utbildad pedagog 🙂 och vet vad som krävs, görs och bemöts i vardagen. Hursom, så sker detta oavsett om förälder/föräldrar handlar mat eller städar. Då inläggets rubricering är dubbelbottnad ”Varför lämnar vi våra barn på förskolan” och även behandlar två ämnen; 1)varför personen i fråga lämnar sina barn (samt epilog om vad hon inte gör, och inte tycker att en har rätt att göra), och 2) meriterna med förskolan… Så reagerar jag på att någon i huvud taget gör ett orsaksamband -Luncha=Bristande respekt för förskolan. jag är utbildad till pedagog med behörighet från förskola upp till lektorsnivå. Tänk om jag skulle säga att föräldrar till mina 17 åriga elever inte respekterar skolans funktion, och det den erbjuder, om de händelsevis skulle tagit en promenad och tvättat bilen under skoltid? Knasigt va? Förskola och skola fungerar givetvis bättre om elever kommer rustade med en uppfattning om vad som förväntas av dem, och skolan har mycket till skänks av förskolan, som rustar våra unga till framtida lärande. Men vad har en tupplur på soffan med det att göra??

    • Nu anser jag att det inte går att jämföra vad föräldrar till dina 17åriga elever gör när deras barn är i skolan med vad de föräldrar gör som har sina barn på förskolan, då det är skolplikt för de 17åriga barnen men inte för de som är exempelvis 5 år.

      • En sjuttonåring har kanske hamnat högt upp på en trapp stol i något kök eller rum! En sjuttonåring kanske inte alltid gillar eller klarar av att tampas med näsvisa kvinnor eller män! Ja, man kan ju skämta bort hela budskapet när det gått för många år och efter ett liv mer eller mindre på gatan eller åtminstone utomhus!?!

      • Såvitt jag vet är gymnasiet fortfarande frivilligt. Ingen skolplikt för 17-åringen alltså.

        Även om jag håller med dig i sak om att man ska respektera förskolan som den pedagogiska miljö den är förstår jag de som blir provocerade när du viker från ämnet genom att säga vad du gör under den tiden barnen är på förskolan.

        Förskolans kvalitet och barnens upplevelse av att vara där är oberoende av om man är på IKEA, besöker sjuka föräldrar eller jobbar. Däremot tycker _jag_ inte att det är ok att utföra mängder av nöjesaktiviteter under tiden barnen är på förskolan. Föräldrarna betalar endast en bråkdel av vad förskoleplatsen kostar och resten finansieras av oss alla gemensamt. Sedan har samhället sagt att det är bra för barnen att få möjlighet till vistelse på förskolan även om föräldrarna är arbetslös eller föräldralediga, men det är för barnens skull. Tiderna utanför detta tycker jag att man får ta med sig barnen till IKEA/banken/etc. eller hitta en annan barnvakt.

  7. Håller verkligen med ❤

    Vi hämtar vi honom tidigare de dagar som vi inte har jobb kvar att göra (eget företag) trots att vi har rätt att ha honom där längre. Detta på grund av att barnen som vars föräldrar inte har den valmöjligheten ska kunna få lite extra kvalitetstid med de underbara personerna som jobbar på hans förskola. Barngruppen blir lite mindre, lärarna får det lugnare och de barnen som är kvar få mer uppmärksamhet. Solidaritet ❤

  8. Som flera andra föräldrar har sagt tidigare.. Lägg inte näsan i blöt. Gå ner i tid och umgås med dina barn istället för att ”förvara” dem på dagis.

  9. Jag som jobbar inom förskola vet att det ser olika ut för många familjer. Alla kan inte hämta så tidigt som de önskar eller lämna sent. Det man får titta på är om barnet mår dåligt över att vara länge på förskolan och varför man lämnar sina barn på förskolan. Det finns som exempel många föräldrar som är barnlediga/arbetslösa dom drar över på den generösa tid de får inom Stockholms stad. De har 9-15 tid för barnen, men utnyttjar med att komma tidigare eller hämta senare än så och det är bara egoism. Eller brist på respekt. Vi har schema efter hur länge barnen går och hämtar man inte i tid är det så att 20 barn får vara med 2 vuxna i stället för 3. I övrigt så tycker jag att man visst får gå på ikea/handla innan hämtning om det är nån gång ibland. Går det ut över barnen och det är hela tiden någonting man vill göra själv då tycker jag att man ska se över varför man ville bli förälder överhuvudtaget, om det enda man vill är att äta och lägga dem på kvällen. Det är inte något barnen själva skulle valt. Förskola är bra på många olika sätt. Men man kan aldrig ersätta värdefull föräldratid med stora barngrupper. Ni behövs också!

  10. Jag jobbar som förskollärare. En majoritet av föräldrarna i min barngruppen har satt i system att ha sina barn på förskolan antingen då de själva är lediga eller längre dagarna de behöver för att hinna fika, handla, träna eller what ever.. utan sina barn. För barnen ”har det ju så bra i förskolan”. Personalen sliter, går på knäna. Barnen är i en otroligt stressad och högljudd miljö. Det är alldeles för många barn i små lokaler och alldeles för många relationer för dessa små barn. Det må se så fint ut med ex 18 barn på 3 personal, men hur många timmar under en dag är vi verkligen tre personal? Vi ska ha paus, rast, planering, nån ska öppna 6 och nån ska stänga 19. Vi är tre kanske under två, max tre, timmar per dag. Det finns även stunder då vi är ensamma med alla barnen. Barn som behöver extra stöd, och som har rätt till det(!) får..ingenting. Vi vet att vi skulle kunna hjälpa dem, för vi har kunskapen. Men vi har ingen tid till det. Till råga på allt så får vi fler och fler administrativa uppgifter att göra, när? Jo det tas av den tid vi annars kunde ge till barnen. Jag önskar att alla föräldrar visste hur det ser ut på en förskola idag, för jag tror inte att många är medvetna om det. Barn i förskolan omfattas inte av arbetsmiljölagen, vilket är mycket dåligt. De har inget skydd såsom vi vuxna har. Sen, de barn vars föräldrar jobbar långa dagar skulle få en drägligare tillvaro på förskolan om de föräldrar som inte hämtar sina barn trots att de slutat jobba eller varit lediga hela dagen tänkte till. Jag älskar mitt yrke men jag önskar att förutsättningarna var bättre.

  11. Håller med dig Shadi…..Om alla hämtar sina barn efter jobb eller studier, så skulle de barn som verkligen måste vara långa dagar på förskolan få mer kvalitetstid, då flera barn gått hem och barngruppen minskar. Men vi gör så gott vi kan, även om det är trettio stycken ett och tvååringar på plats. Vi försöker ge alla barn trygghet och kärlek. Men det är inte alltid lätt när barngrupperna är så stora som de är. Och barnen får utökade vistelsetider hela tiden. Och visst vore det underbart för de barn och personal som är på förskolan hela dagarna, om föräldrarna hämtade sina barn i någorlunda anslutning till att de slutar jobba. Och jag tycker det är helt okej att handla lite innan och så. För det är inte roligt att ha med ett trött och grinigt barn i affären. Men att låta barnet vistas flera timmar mer än det behöver…..känns faktiskt inte helt okej. Men vi vet att så är fallet ibland och det är bara att gilla läget och göra det bästa för dessa barn som mer eller mindre bor på förskolan. Men de allra flesta föräldrar gör nog sitt yttersta för att barnen ska ha så korta dagar som möjligt.

  12. Synd att du har tappat din tilltro till din egen förmåga att lära ditt barn det som behövs…Lägg inte det på förskolan!! Föräldrar har en övertro på förskolan!! Mina barn var hemma i alla år och är faktiskt välfungerande i skolan med bra betyg och ansvarskännande och empatiska ungdomar som kan sampela utan några problem. De har lyckats väldigt bra hittills utan stressen och ljudvolymen och alla tusentals kontaktytor på förskola!!
    Förskollärare som har valt att inte ha sina barn på förskola!

  13. Funderar över en sak; barn mår bra av regler och rutiner. Förskolan är bra för gemenskapen och pedagogiken. Jag har gjort ett vuxet val att skiftarbeta, dvs att frångå det vanliga ekorrhjulet för att hjälpa de som är sjuka. Var är rättvisan att ta bort det viktiga ovannämda grunderna i livet för mina barn, vem vinner på det?//heltids- skiftarb. mamma.

  14. Trevligt när någon lyfter Förskolepedagoger dom får nog mer skit än positiva ord. Men jag förstår inte hur tänket går när man tycker att sitt handlande om att lämna sitt barn i över 8 h till pedagoger som förhoppnings viss ser ditt barn i dom allt större barngrupperna som det har blivit. Dom skall ge ditt barn livskunskap är inte detta meningen att vi föräldrar skall göra ?? När hinner ni med att uppfostra eran 5 åring ? Nu är jag nätverksföretagare och kan på så sätt vara med mina barn. Jag anser inte att det är fel att jobba för inkomst måste man ju ha men att inte värde sätta sin tid med familjen/barnen tycker jag är sjukt. Ett måste i detta knepiga samhälle men ibland kanske det handlar om prioriteringar. Njut av livet men glöm inte av att leva. Ta hand om er

  15. Jag är förskollärare och jag önskar så att alla resonerade som du och din man. Av flera anledningar. Dels för att det gör ont att tänka att man inte vill vara så mycket som möjligt med sina barn. De mår inte dåligt av att vara med i den ”tråkiga” vardagen, såsom att handla, tvätta och städa. De behöver inte sysselsättas hela tiden, låt dem leka själv medan ni städar eller tvättar. Dessutom är det väldigt tufft att vistas långa dagar på förskolan. Barngrupperna är stora, famnarna allt för få, tempot och ljudnivån höga. Låt de barn som måste (för barn till heltidsarbetande föräldrar har ju behov av att vara där under långa dagar, det respekterar jag fullt ut!) få det lite lugnare på morgonen och innan det är dags att gå hem. Många som slutar tidigt eller har en ledig dag tycker ”det är synd” om barnen missar mellanmålet och väljer att hämta senare. Men kom igen! Att ”missa” ett mellanmål tillsammans med femton kompisar och två vuxna, en har gått hem vid detta laget, är inte synd! Tänk istället att ni kan sitta tillsammans, i lugn och ro, och prata och äta tillsammans. Det är en värdefull stund. Men, tänker ni kanske, mitt barn VILL ju inte gå hem tidigt. Det bråkas och gnälls och det känns inte alls särskilt mysigt. Så kan det absolut vara, barn lever i nuet och många barn ogillar att dras upp från det dom gör, vare sig det är hemma på morgonen eller på förskolan på eftermiddagen. Det betyder inte att de hellre vill vara på förskolan. Förresten är det inte dom som bestämmer eller kan avgöra vad som är bäst för dem.

    Sen vill jag påpeka att om man har ett jobb där man jobbar helg eller av annan anledning är ledig flera dagar i veckan, så behöver det inte vara det bästa för barnet att alltid stanna hemma med sin förälder. En ledig dag i veckan mår de flesta barn av, men flera lediga dagar kan göra det svårt för barnet att hitta sin plats i barngruppen. Däremot så kanske man kan lämna kortare stunder de andra lediga dagarna, t ex 9-14.

    Jag är dessutom väl medveten om att det finns barn som har det bättre på förskolan för att föräldrarna av någon anledning inte mäktar med att ta hand om sitt barn på bästa sätt. Då ska barnen givetvis vara hos oss, det är ju dem vi är till för. Men jag tycker det är sorgligt att många anser sig ha rätt till egentid när deras barn är på förskolan tillsammans med 19 andra barn!

  16. Reblogga detta på Det Onda Goda… och kommenterade:
    Det här är det bästa jag läst idag! Tänk över ni som har barn på fritids och ni som jobbar med våra barn: SUG ÅT ER! Och ha en underbar fredag<3

  17. Det mesta handlar väl om hur länge och hur ofta man faktiskt lämnar barnet. Det kan nog stämma som vissa skriver att det handlar om förälderns dåliga samvete, MEN jag tror inte att barnet är opåverkat av att vara allt för många timmar på dagis (måste dom så måste dom!). Många barn vill sova hos sina föräldrar om nätterna, varför? Jo, troligtvis för att de vill vara nära och tanka upp sig, någonting som kanske inte hinns med under dagen! Alla gör som dom själva vill och gör det som känns rätt för just dom, men jag tror att barnet mår bäst av att få umgås med sina föräldrar. Och visst att dagis ger dom kompisar osv, MEN hur många föräldrar sitter bara hemma med sina barn utan att hitta på någonting när man är ledig en längre tid? De lär nog träffa barn och andra vuxna ändå! (Tilläggas bör, jag är absolut ingen perfekt förälder, utan vill bara ge min syn på det hela och vad jag tror! Ingenting är rätt eller fel..)

  18. Jag håller bara med till punkt och pricka, mina barn är mycket mer sociala och älskvärda individer tack vare fantastisk fritidspersonal som vi till viss del har kontakt med än idag! Vi har alla utvecklats och vunnit på att fritids finns. Det är synd att inte alla förstår att uppskatta det enorma engagemang de flesta inom fritidsverksamheten har. Bra skrivet!

  19. Jag tycker faktiskt att man SKA unna sig detta nångång now and then. För att inte tappa bort sig själv och varandra totalt i detta oändliga ekorrhjul.
    Nej ärligt talat, ta en dag för er själv och NJUT lite! Det ÄR jobbigt med detta svenssonliv du beskriver, och jag blir förbannad för att ni bara låter det hända.
    Men måste faktiskt tänka på sig själv också. Nej jag har inga barn ännu, men jag vet vad jag tycker.

  20. bra skrivet på alla sätt och vis! Vissa föräldrar verkar dock tror att pedagogerna på förskolan har huvudansvaret för våra barns uppfostran, det tycker jag är fel! Det är inte vad du skriver och jag köper dina argument till 100% men jag skrev ett eget inlägg idag då jag blev hotade av en 4 åring när jag skulle hämta min son. ”kommer du in sparkar vi ner dig”. SJälvklaert pdagogens ansvar att för stunden då säga åt barnet i fråga, men vems ansvar är det att uppfostra barnet så att ett sådant utryck inte finns i barnets huvud? Det anser jag ligger hos föräldrarna!

  21. För mig handlar det inte så mycket om vad mitt barn får ut av förskolan (som det ju heter för att det är en pedagogisk plats som förbereder barnen för skolan och inte en förvaring i form av daghem), utan vad jag har för intentioner med mitt föräldraskap och hur jag ser på samhället i stort. Förskolan är inte en tjänst jag köper. Vi betalar en bråkdel av priset som faktiskt kostar för att ha våra barn där. Mitt barn trivs på förskolan och jag ser stora vinster i att ha henom där. Men jag tror faktiskt att mitt barn och många andra också alla dagar i veckan väljer att vara med sina föräldrar om valet finns. Hur bra en förskola är, hur många kompisar man har och hur utvecklad den pedagogiska miljön är så är det ett kompliment till barnets övriga miljö. Det syftar till att utveckla våra barn under de timmar som vi inte kan vara med dem pga. olika sysselsättningar. Men att lämna in mitt barn en ledig dag eller hämta senare för att jag vill handla i lugn och ro, det finns inte. Alla familjer har behov av ensamtid men det kan inte ske på bekostnad av vår välfärd. Resultatet skulle bli bristande förskolor med överskott av barn. Jag tror vi föräldrar är så rädda att inte kunna underhålla våra barn. Men många gånger räcker det nog med en tur till parken eller till tvättstugan.
    Visa lite respekt till de barn som faktiskt inte kan vara hemma en dag eller eftermiddag och sänk kraven för vad du måste göra med ditt barn!

  22. Varför vi lämnar våra barn på förskolan? Det är givetvis för att det är kostnadseffektivt. Vi måste ha pengar till mat, boende, kläder och annat nödvändigt för att leva ett gott liv. För att göra det måste vi jobba ihop pengarna (eventuellt utbilda oss så vi senare kan tjäna pengar), under tiden vi arbetar måste ju barnen tas hand om någon och därför har vi ett mycket, mycket bra system i förskolorna. Vi ska vara mycket nöjda med detta.

    Man trots detta kan man inte säga att vi gör det för barnens skull, det är ju uppenbarligen inte det mest optimala att lämna en 1,5åring tillsammans med 14 andra barn och en 3-4 vuxna.

    Ja, vi lämnar barnen för att vi jobbar. Vi måste jobba och då är förskolan det bästa alternativet för barnen. 07.30-17.00 är absolut inte optimalt för att barn att vara på förskolan, är det så att ni MÅSTE jobba så mycket? Jag skulle inte tro att två föräldrar i Sverige 2014 MÅSTE jobba så mycket. Och ifall det inte är det så är det ett val NI tar, ni väljer att jobba mer ISTÄLLET för att hämta barnen på förskolan.

    Är det egentligen bättre att välja att jobba mer istället för att hämta barnen – varje dag – eller att någon gång då och då välja att städa ensamma innan man hämtar barnen?

    Jag har ännu inte barn själv så jag ska kanske inte uttala mig (men jag jobbar i förskola). Jag längtar till dagen jag får barn och kommer – kanske av själviska själ – vilja vara med dem så mycket jag kan medan de är i förskoleåldern. Finns det möjlighet att jag och min flickvän inte behöver jobba 100% så kommer vi inte att göra det. Det är en stor del av barnens uppväxt man missar om man bara hinner se dem under veckorna när man ska stressa i dem frukost (om man ens hinner det innan de ska lämnas) och när man ska stressa med maten innan bolibompa och sedan stressa i säng.

    Jag vill verkligen inte kritisera någon då alla har olika situation och det är onödigt att uttala sig om någon vars situation man inte känner.

  23. Så då är det inte okej att jag som ensamstående mamma som pluggar 75 % lämnar mitt barn på förskolan för att t.ex. plugga inför ett prov? Eller att jag lämnar min son för att gå ner på stan för att storhandla? Eller att jag lämnar han för att storstäda hemmet?

    Jag är ensamstående (23 år) har en son som somnar ca kl 21 varje kväll då han är inne i en trottsperiod, det är mycket sysslor jag inte hinner med för att jag lägger ner all vaken tid på honom, jag har inget körkort så jag går med honom till dagis, går till skolan och går till affären. Är jag då en sämre mamma för att jag tex går och tar en fika på stan en timme efter skolan? Eller handlar eller städar innan jag hämtar honom?

    • Det är okej att lämna ditt barn för att du pluggar. Pluggar du så är det ju ditt jobb! & självklart har du rätt till att äta lunch och ta en fikapaus, som sagt ditt pluggande är ju ditt jobb.

  24. Reblogga detta på Gungfly och kommenterade:
    Den här pisten delar just nu en massa förskolefröknar i min feed. Inte för att den är välskriven, utan för att den stöttar deras syn på att barn behöver sina föräldrar mer. Ergo: Alla borde deltidsarbetande och vara mer med kids.

    Well…

    Jag kan säga att jag numera är en sådan som lämnar 0700 och hämtar 1700. Dvs en sån där dålig mamma i de flesta ögon. Varför är jag sådan? Älskar jag inte mitt barn?

    Vi kan börja med sista frågan: Jag älskar mitt troll så mkt att mitt hjärta brister, men vet ni vad? Hon behöver mer än bara mig. Hon störningar dagis lika mycket som jag älskar mitt jobb. Dagarna hon är där så kommer hon hem med än mer bus i blicken. Hon har stimuleras.

    Varför blev det så här då? Trollet är ju mitt tredje biologiska barn, ett sladdbarn till och med. De andra två uppfostrade jag under tron att man inte kan lämna barn på dagis om de skall bli lyckliga, väluppfostrade och jag skulle uppfattas som en god mor. Det slutade med att jag gick sönder. Då jag hade ständigt dåligt samvete mot jobb, jag var understimulerad och jag fastnade i att bara vara mor. Det ledde till en skilsmässa, och nästan utbrändhet. Så när jag fick ynnest att göra om och göra rätt så har jag valt att heltidsarbetande med barn på dagis. För att kunna upprätthålla min livdbalans. För att kunna vara en närvarande förälder, för jag vobbar inte längre: Har jag hämtat trollet, så är jag hennes. Vilket gör att när hon väl somnar är jag fullt tillgänglig för mitt förhållande, då jag uppfyllt vad jag önskar som individ och mamma.

    Jag har gjort så här. Det är inget jag tvingar på andra. Däremot hade jag önskat att folk slutade döma mig.

  25. Nej. Jag blir arg på författaren. ”stackars” henne. Både hon och hennes man jobbar 8-17. Vad synd om dem att de måste leva Svensson liv. Att de inte behöver lägga timmar på att pussla ihop scheman vem som ska hämta och lämna.
    Och synd om dem att de inte börjar 14.00 och slutar långt efter förskolan stängt. Barnet måste ju tyvärr gå dit på förmiddagen ändå för att över huvudtaget få ut något från förskolan. För tro mig annars skulle det blivit en förvsringsplats (som hon kallar det). Och DÅ missar man tid med barnen. Och vad ska föräldrarna göra fram tills arbetet börjar? Vad fan de vill.

    • Du behöver inte tycka det minsta synd om mig och min familj! Jag har förresten en kollega som har en man som börjar sitt arbete kl. 14, han lämnar deras son dessa dagar på förskolan redan kl. 11 och ja, vad han gör då innan jobbet är allt ifrån att vila en stund till att klippa gräset. Men det är liksom inte riktigt det som texten handlar om.

  26. Fattar inte direkt syftet med artikeln men det jag förundras över som alltid är varför båda föräldrarna jobbar heltid liksom du och din man. Varför jobbar inte någon av er 50-75 % och hämtar barnen tidigare. Du skriver hur utmattad ni är och därav hur viktig kvalitetstiden är med barnen. Hämta de tidigare!!! Fattar inte varför alla bara jobbar och jobbar idag och bara tänker karriär och pengar. Avsaknaden av närvarande föräldrar är det största problemet i vår tid idag. Därav du och din man. Det är förskolepersonalen som är dina barns föräldrar.

    • Nu var det inte det som du lyfter som var syftet med artikeln.
      Men för din information så har vi tänkt en del på detta hemma! Och ibland så vissa dagar så hämtar vi faktiskt tidigare, men oftast ser våra dagar ut som jag beskrev den i texten. Ibland har vi en mormor som hämtar tidigare. Men som sagt oftast ser våra dagar ut så här. Och tro mig vi är närvarande föräldrar!

  27. Håller med vissa föregående.
    Döm inte andra familjer.
    Skulle ni Inte arbeta såsom ni gör, skulle du aldrig passa på att åka T ex till Ikea medan barnen är på fsk? Istället för att vara pretto och dra med barnen dit? Eller passa på att dra till frisören? Istället för att låta barnet sitta på en stol och vänta på dig? Varför är man en bättre förälder när man inte vågar unna sig själv något? En lugn och glad förälder är en bättre förälder enligt mig.
    Jag är föräldraledig men min äldre son går på förskola 2-3 dagar i veckan. För att Vi anser att han behöver det. Och jag som mamma känner mig inte stressad! Vilket jag mår bra av och därmed har jag bättre tålamod och är en glad mamma till mina barn. Tilläggas bör att min son Trivs på sin fsk.
    Jag kommer att gå ner i tid när jag börjar jobba för att slippa stressa med barnen efter fsk.
    Era barn kanske också skulle må bra av att komna hem tidigare någon dag i veckan och hinna umgås med er. Eller går karriären före barnen?
    Märkt att vissa föräldrar inte orkar ta hand om barnen så de väljer att jobba till 17 istället.
    Jag hoppas att alla gör det som är bäst för just detas familj och inte grannens.
    Peace.

    • Ja, du har ju rätt till 15 timmar så varför ska han då inte vara där om han nu trivs! Sedan att du blir en glad mamma av att sitta hos frisören är väl en viktig poäng, men jag anser att barnen inte behöver vara på förskolan under den tiden. Varför inte gå till frissan när din partner kommit hem från jobbet?

      • I vår kommun får barnen gå 35h i veckan trots föräldraledighet.
        Nu går jag till frisören Max 3-14ggr per år och som oftast på en helg, det var bara ett Exempel.
        Om vi mår bra så mår oftast barnen också bra. Och det är väl underbart.

      • Det är väl strunt samma Vad jag gör under tiden då barnen är på fsk/skola. Frisör, städar huset eller lagar storkok.

  28. Precis som du skriver har alla barn rätt att få det här sociala samspelet, lära sig räkna och allt annat nyttigt dom lär sig på förskolan. Det gäller inte bara Er som jobbar 08-16. Eller som har jobb över huvudtaget. Min man har jobb men jag har valt att inte ha jobb under småbarnstiden, skulle mina barn inte få gå till förskolan då?
    Allt detta tjat om att man inte ska lämna sina barn på förskolan om man ska ligga på soffan eller gå och fika, varför bryr sig för det första ni andra? Är ni avundsjuka för att folk inte jobbar men får lämna ändå?

    Och sedan tycker jag att VARFÖR jobba så långa dagar? Man har rätt att gå ner i tid när man har småbarn! HUR kan man gå och lämna sina barn 9,5 timmar på förskolan utan dåligt samvete?? Skäms på Er!
    Det handlar inte om pengar heller för man lär sig leva med mindre pengar bara ni släpper alla prylar och onödigt. Ni vill inte umgås med era barn!

    • Nu förstår jag dig inte alls! Du säger att du har valt att vara hemma under småbarnstiden. Då är min fråga till dig: Varför har du valt att vara hemma och sedan lämna bort dina barn? Du säger att jag och min man inte vill umgås med våra barn, ja av det du skriver verkar ju inte du vilja umgås med dina barn!

  29. Jah har läst igenom äldre blogginlägg här på fin blogg. Och den bild du målar upp är att välmående villaområde där det står två fina nya bilar på (allas?) uppfarterna. Barnen får nya cyklar för att får ena barnet en ny (måste?) man köpa en ny även till sitt barn. Du skriver att second hand är bra men inte ok i detta område för då skulle man få stämpeln ”White Trash”.

    Era barn får gå på både kulturskola och flera idrotter, ni skickar med den frivilliga matsäcken till skolan, för att ni kan! Ja och så lämnar ni 7.30-17 för att ni kan? Eller för att ni vill?

    Jag tycker inte det minsta synd om er, däremot era barn. Ni väljer att jobba heltid, (barnen tvingas jobba mer än heltid på Fsk och fritids) för att kunna leva i denna villaidyll. För att kunna ha två nya bilar, för att bekosta tränings och medlemsavgifter i flera föreningar åt era barn. När träffar ni era barn egentligen? Inbilla inte mig att ni har sk kvalitetstid med barnen? När hinner ni det? I bilen till träningen? När ni stressat lagar mat, städar, handlar? Eller är ni av den effektiva skaran som handlar medan barnen tränar? Då ser ni inte heller barnen i ”action”.

    Ni jobbar på för att samhället ska ta hand om och fostra era barn. Först i Fsk sedan i skolan och fritids och på kvällar (helger?) idrottsföreningarna. Jävligt billig nanny…
    Vad ni lär era barn som skolan inte kan lära ut är : arbetet är viktigare än dig mitt barn. Och för att döva dåligt samvete köper ni statusprylar och anmäler dem till en massa aktiviteter. ”För att ni kan”!

    Har ni frågat barnen vad de vill? Kanske de vill få vara hemma en em/kväll och bara skrota på rummet. De kanske kunde nöja sig att bli skjutsad i en beg bil till träningen, eller cykla på en begagnad cykel till skolan. De hade kanske varit nöjda med att mamma och pappa bodde i ett mindre äldre hus så att de får sitta i soffan en kväll och bara mysa med mamma och pappa utan en massa måsten…

    Föräldrar som ni ökar klyftorna i skolorna. Föräldrar som ni som lär barnen att beg är fult och man blir WT om man köper på loppis. Föräldrar som ni lär barnen att se ner på dem som kommer i brorsans gamla jacka. Föräldrar som ni borde kanske inte ha barn, då ni ändå inte är med dem. Jo mellan 20-21 efter skola fritids och sport… Föräldrar som ni ger de föräldrar med mindre inkomst dåligt samvete för att de inte kan köpa allt nytt… Ni hetsar fram märken och statusprylar. ”För att ni kan”

    Jag har valt att inte använda Fsk och fritids mer än 15h/V även om jag jobbar heltid. Jag har valt att bo i ett äldre mindre hus. Jag har valt att bara ha en beg bil. Jag har valt att köpa en del på loppis åt mina barn. Jag har valt att låta mina barn få delta i aktiviteter efter skolan men inte allt de vill. Jag har valt att umgås och fostra mina barn själv. Jag har valt att inte bli en sönderstressad mamma utan en glad och energisk mamma åt mina barn. Vet du varför?

    FÖR ATT JAG KAN!

    • Jag håller med i mycket som du skriver. Meningen är inte alls att du eller någon annan ska tycka synd om mig eller min familj. Inläggen har tagit upp ämnen som berör många och vill problematisera dem. Inlägget med fika till skolan hade som syfte att lyfta den orättvisa som finns, då skolan ska vara kostnadsfri men inte alltid är det!
      Sedan är det som så att på denna blogg är det inte bara jag som skriver inläggen utan vi är flera som turas om att skriva!

  30. Jag blir uppriktig ledsen av att läsa detta inlägg. Var ligger våra prioriteringar idag? Du är på intet sätt oumbärlig på ditt jobb. Det finns definitivt någon annan där ute som kan göra det bättre. Ändå väljer vi bort barnen som vi är oumbärliga för. Ingen förskolelärare i världen kan ersätta dig i dina barns ögon. Det är inte så att jag lever i en drömvärld där jobb är en sysselsättning man kan välja om man vill pyssla med eller inte. Om du tänker lämna ditt barn 7.30 och hämta dem 17.00, så kommer en stilla fundering till mig. Hur tänkte du runt prioriteringar när du valde att skaffa barn?

  31. men alltså. förskolan är inte en barnvakt. barnvakt fixar man om man ska gå på fest, handla skit på ikea eller är i behov av en lite paus. på förskolan lämnar man sitt barn för att man måste jobba och dra in pengar. alla har vi olika jobb som kräver olika saker och det anpassar sig förskolan till. alla prioriterar vi olika om att gå ner i tid eller styra upp andra härliga personer som hämtar våra barn på förskolan något tidigare ibland, och det anpassar sig förskolan till. ibland dyker det upp tråkigheter och man måste hämta något senare än vanligt, och det anpassar sig förskolan till. men för mig är det fan helt galet att man tycker det är ok att man efter sitt jobb hänger omkring och lajjar istället för att hämta sitt barn så snart man kan, eller att man prompt har sitt barn på förskolan på klämdagar även fast man är föräldraledig eller att man gnäller över för strama deltidsregler trots det otroligt generösa i att förskolan tar hand om ditt första barn även fast du är föräldraledig och hemma med ditt andra barn. om förskolan skulle bada i resurser så fine, men till allas vår besvikelse så är det ju snarare åt det andra hållet. att vissa då har mage att utnyttja och parasitera på förskolan, på bekostnad av barn och personal, för att ”få vara för sig själv en stund”, de är bara helt jävla dumt och egoistiskt.

  32. som ensamstående mamma blir jag faktiskt ledsen att läsa vissa delar. Jag erkänner att jag mellan varven faktiskt åker och storhandlar eller tränar innan jag hämtar barnen från förskolan. Detta för att jag vetat dom hellre är där med sina kompisar än att springa i en butik. För mig är det omöjligt att hinna allt som måste göras utan att slå knut på mig själv. Barnen blir alltid hämtade innan 4 då jag har flexibla arbetstider. Tror nog att det är många med mig som gör lika, allt för att få så mkt kvalitetstid som möjligt med barnen. Och om dom nu får vara 1 timme längre medans mamman strosar i ett varuhus, vad gör det?

  33. Jag jobbar inom skolbarnsomsorgen. Många av våra barn, behöver verkligen oss. Om man har sina barn hos oss i veckorna fast man egentligen inte behöver så kan man i dag, tyvärr inte säga emot. Det är er rätt. Men när loven kommer och föräldrar är hemma m små syskon och man låter stora syskonen själva bestämma om de vill vara på fritids eller inte ska de veta, att det är på bekostnad av barn som inte har någon annan eller annat att välja på. Ju större barngrupp ju sämre verksamhet. Att kunna ge barn som är på fritids mån till fredag 06.30- 18 hela året där bara röda dagar kan vara en ledig dag, en roligare mera innehållsrik och upplyftande fritids dag med utflykter och sånt som kanske inte hör till barnets vardag eller liv överhuvudtaget, är ett stort lyft i vår verksamhet och en enorm tillfredsställelse att kunna ge en extra kul dag. Istället för 14 barn som verkligen skulle behöva något speciellt så kan vi ha 30, bara för att barnen har det tråkigare hemma med små syskon o föräldrar…Jag vet att ni finns, ni som tar varje dag som en chans o möjlighet att umgås med era barn. Jag vet ochså att det finns föräldrar och anhöriga som inte har den möjligheten. Jag vill tro, och jag hoppas att Alla tänker 2 ggr. .. Vi har så stora barngrupper idag som vi ger allt till, vi som jobbar. Långt ifrån varje dag man går hem o känner sig nöjd med det man har gjort under en dag… Och då menar jag att man hunnit med att se o gett varje barn det de behövt. Vi vill så mycket mer en vanlig dag.. Om vi på lov dagar kan få känna detta så tror jag med stor säkerhet att man i vardagen skulle orka mera…

  34. Bra skrivet. Hoppas att fler tar del och förstår vad du skriver. Nr ett du får bara ha ditt barn på förskola då du jobbar och tiden det tar att åka till och från förskola. Det ingår inte ikeatid eller nåt annat. Nr 2 varför skaffa barn om man inte vill umgås med dom. Om barn har det ” roligare” eller ” bättre” på förskolan än hemma med sina föräldrar så är det nåt som inåte stämmer.

  35. Herregud vilken dubbelmoral..Jesus..

    Jag handlar, städar, fixar och donar innan jag hämtar min son på dagis för när jag har hämtat honom så vill jag vara med HONOM och göra något HAN tycker om. När träffar du och din make era barn? :S Och nej att springa igenom coop forum med barnen är inte ”kvalitetstid”.

    Jag gör saker efter mitt arbete eller innan beroende på när jag börjar när min son är på dagis så jag kan närvara. Sätta mig ned och rita med honom (inte låta honom rita medans jag dammsuger och tittar till ibland och säger ”va fint”). Gå med honom till parken (utan att behöva tänka på att vi fortfarande måste hem och städa eller till affären så vi kan bara vara kvar här i 20-30 min).

    Är du en såndär morsa man brukar se på cafe som har noll koll och noll intresse av vad sin unge gör men ändå ska ni sätta där bara för att? Det ser bra ut? Ni får uppdatera facebookstatusen med någon gullig bild?.. Fy fan.. Så lack att jag inte ens kan skriva ordentligt.. Herregud. Mind your own.

    • Ursäkta, men livet innebär inte bara roliga saker. För mig är kvalitetstid att dammsuga samtidigt som mina barn är hemma och kanske de ritar eller hjälper till att städa! Och förresten varför blir du lack på något som du inte har en aning om hur det är? Hur mår du egentligen? Mind your own!

  36. Jag blir lite förvånad över alla som verkar tro att man självklart kan gå ner i tid för att få mer tid med sina barn.

    Visserligen har man rätt att arbeta 75% när man har små barn. Men i praktiken är det inte alltid så lätt. Om man är egen företagare kanske man inte har några kunder/uppdrag kvar om man går ner i tid. I andra yrken kan det säkert vara så att man kan gå ner till 75% på pappret, men i praktiken kommer man göra nästan lika mycket arbete ändå. Resultatet kommer troligen bli en mycket stressad förälder.

    • Tack, håller verkligen med! Den sk ”kvinnofällan” att gå ned i tid ställer till det jättemycket och genererar bara till mer stress, iallafall för mig. Ingen ”lyfter” arbetet från mitt bord och jag har svårt att delegera mina arbetsuppgifter. Pratade med min arb givare och jag fortsätter jobba på 100 procent och nyttjar istället mina flexibla arbetstider. Njuter och tar lugnare mornar alternativt jättetidiga mornar då min sambo lämnar, tar ut VAB för alla BUP och skolmöten – och jobbar in genom att scemalägga en arbetshelg per månad. Får även in tre träningspass i veckan genom stöd från försäkringskassan (har en skellettsjukdom som kräver rehab). Det krävs understöd/bidrag och det är mkt jobb och envist pysslande bakom min vardag. Är så tacksam över att bo i detta trygga land och att ha två friska barn. Tid för barnen med sina föräldrar är viktigt ja – men faktiskt är det viktigt att vi får en balans och harmoni i vardagen. Återhämtning och planering ger mig ett lugn som smittar av sig på mina barn och är värt mer än prestation, karriär och pengar för mig. Däremot hade vi inte klarat det ekonomiskt om jag varit ensamstående, vi lutar oss mkt på min sambos lön och jag får pensionsspara privat eftersom jag blir en förlorare där (låg lön) vilket kan kännas mkt orättvist – men är den deal vi valt och har. Det finns många som kämpar därute och jag är mycket imponerad hur ensamstående mammor och pappor får ihop det (har själv varit där och vet). Jag är lyckligt lottad.

  37. Hej
    Förskolan är viktigt för alla barn oavsett man jobbar, är hemma, vill ta sig en shopping dag, frissan m.m. Barnen på förskolan leker, träffar andra barn, får olika utmaningar m.m.
    Vi pedagoger på förskolan se till att barnen har det bra. Jag ser ibland barn med föräldrar som shoppar, barnen har det inte så roligt många gånger.Ha inte dåligt samvete för att lämna ditt barn på förskolan och unna dig och din partner en ledig dag och kanske ha lunch och prata eller shoppa eller frissan.
    Pedagog

  38. Vi vuxna har en arbetstid på 8 timmar om dagen, då har vi raster också. Barnen spederar det, och ofta mer tid, i en miljö med hög ljudvolym och där de får tävla om pedagogernas uppmärksamhet med 25 andra barn. Att man behöver jobba för att kunna försörja sig är självklart och då är förskolan bra, men inte för att ha egentid. Förskolan ska ha en god pedagogisk verksamhet, vilket säkerligen inte är helt lätt att uppnå i så stora barngrupper. Jag anser egentligen inte att barn under 3 år har behov av förskola. 15-timmars förskola för syskon tycker inte jag borde finnas för barn under 3 år. Satsa då mer på 4-5-åringarna som jag tror har mer behov av kompisar. De yngre behöver sina föräldrar och tryggheten mer. Satsa på öppna förskolor mm för föräldralediga. Då skulle barngrupperna kunna minskas och den pedagogiska verksamheten säkerligen fungera bättre. Har man valt att bli förälder ska man väl ta hand om och uppfostra sina barn. Som sagt, arbete och inkomst är en sak, men egentid får man lösa på annat sätt än med hjälp av förskolan.

  39. jag tillhör den grupp föräldrar som du kallar respektlösa. 3-4 ggr/år är jag hemma själv en dag (2 i samband med semester) då min son är på dagis/fritids. Merparten av den tiden brukar jag tvätta, städa eller klara av ett läkarbesök men det händer så klart att jag tar en fika också. I min värld gör jag inte det för att jag inte respekterar min son eller hans pedagoger. Jag gör det för att jag tycker att min son har rätten att inte bara vara med när hans mamma gör vardagssysslor utanför att vi också ska hinna göra något roligt tillsammans. Jag gör det för att det faktiskt är enklare och går snabbare att klara av vissa saker när jag inte har min son med mig. Och jag gör det för att han inte har lyxen att kunna åka iväg med en annan förälder och göra något kul medan jag letar baddräkt, rensar garderober eller gör andra saker en sjuåring tycker är stentråkiga. 48 veckor på året är han med mig, 4 veckor slipper han. Respektlöst? Jag hoppas inte det. Anledningen till att D är på fritids och inte hos någon annan barnvakt när jag behöver göra något ensam är för att efter min familj anser jag att de är bäst på att ge min son det han behöver.

  40. Jag tror de flesta tycker att det är dålig idé att skaffa hund om man behöver lämna bort hunden varje mån-fre mellan 07.30-17.00. Ska man skaffa hund bör man se till att man verkligen har tid för den ju. Men att skaffa barn för att lämna bort hennes hela dagarna är standard. Sedan blir vi förvånade när barnen/ungdomarna mår dåligt.

  41. Orkade inte läsa alla kommentarer men jag tycker detta var en jätte bra text. Är själv förskollärare!
    Den enda gången jag tycker synd om barnen är då dem är fler timmar på förskolan än vad de är med sina föräldrar. Men jag vet också att alla har olika situationer i sitt liv.

    Vad det gäller att ta åt sig så väljer man själv om man ska ta åt sig negativa saker eller inte. Dessutom tolkar alla texter olika. Så det jag tycker är kränkande kanske en annan inte tycker är det. Allt handlar om missförstånd i sånna fall. Om man tycker att någon klandrar kan man istället för att snäsa tillbaka fråga: Hur tänker du nu? Eller kan du förklara det här? Kram till er alla. ♡♥♡

  42. All heder åt all personal och all sorters verksamhet, det är inte där skon klämmer, utan att vi är tvungna att jobba båda föräldrarna i dagens samhälle, och jobba heltid, om vi nu inte kan välja att jobba mindre =) Förr kunde man enklare leva på en lön än vad jag tror är fallet idag. Och barnen kan knyta an till flera men första tiden lever de helt enkelt biologiskt i symbios med mamman (apropå ett annat inlägg från samma blogg).

  43. Samhället har sin plan för våra barn och det är inte lätt att försöka välja vara utanför och gå sin egen väg, eftersom det inte är meningen så.. Verksamheter ett antal timmar per dag är säkert bara bra, men MERPARTEN av barnets tid ska väl ändå vara i nån form av familjen…

Lämna en kommentar