Varför lämnar vi våra barn på förskolan?

Ja, jag och min man gör det för att vi jobbar. Vi lämnar klockan 7.30 och hämtar kl. 17.00. Sådär klassiskt!

Våra barn är ofta kvar bland de sista barnen och det är så vårat liv ser ut för tillfället. Vi stressar hem, vi lagar mat och vi ser på Bolibompa. Vi lägger våra barn, som ibland är en kamp och ibland en rosenröd liten saga.

Sedan plockar vi lite, tvättar lite, försöker att mysa till det lite i soffan tillsammans men däckar istället totalt. Sedan är det morgon och vi lämnar våra skatter kl. 7.30. Ja vårat liv är som ett typiskt Svensson ekorrhjul. Vi gillar det ibland och ibland är vi jäkligt bittra över det.

Men i vart fall så är det som så att vi lämnar våra barn på förskolan för att vi jobbar.

Vi lämnar dem inte för att vi anser att vi har rätten att gå på IKEA ensamma, äta en tidig sushimiddag med lite vin och levande ljus ensamma, vi strosar inte runt på köpcentrummet ensamma, vi fikar inte med vänner ensamma, vi ligger inte hemma på soffan ensamma, vi städar inte ensamma, vi gör ingenting ensamma medan barnen är på förskolan.

Någon gång har vi handlat kvällsmaten eller frukosten inför kommande morgon innan hämtning. Vi har också fikat innan hämtning men det var på rasten på jobbet.

Jag skriver inte detta för att vara något j*vla pretto! Jag skriver detta för att jag anser att vi föräldrar ska respektera förskolepersonalen som tar hand om våra barn. Deras verksamhet går inte ut på att PASSA mina barn. Jag vill inte heller som förälder tänka mig att jag lämnar mina barn på någon jäkla förvaringsplats! Jag lämnar mina barn hos utbildade, professionella människor som ger mina barn det som jag inte kan ge dem när jag är på jobbet. Jag tänker att de ger dem närhet, trygghet och kärlek. Jag tänker också som så att min äldsta son (på fem år) får med sig en massa kunskap hem på grund av förskolan. Han vet vad en fjärdedel är, för så delar de sina äpplen på förskolan, antingen i fjärdedelar eller i halvor. Han kan räkna och han har lärt sig några bokstäver. Han får experimentera och han lär sig att källsortera. Han är i skogen och tittar på växter och djur, han lägger en grund för sina kommande biologilektioner. Han lär genom leken. Han lär sig sociala koder och samspel. Han lär sig att respektera andra människor, vuxna och barn. Allt detta skulle inte vara möjligt om vi inte hade den förskoleverksamhet som finns här i Sverige och den finns tack vare de som väljer att utbilda sig till förskolepedagoger.

Tack för att ni finns!

167 reaktioner på ”Varför lämnar vi våra barn på förskolan?

  1. Man har alltid ett val!!
    Har man nu eget företag har man gjort det valet , skaffa man barn är det ju med ett val man gör.
    Någonstans måste man ju ändå veta att barn tar tid och man skaffar kanske inte barn om man vet att man inte har den tiden.
    Sen kan det ju hända saker i relationen med partnen som gör att en del går skilda vägar och då finns kanske inte den ekonomiska möjligheten att går ner i tid tyvärr.
    Men oftast är de dem som har en bra inkomst som jobbar heltid och gärna lite mer då vårat samhälle idag är byggt på att du ska göra karriär och barnen blir lite status symbol. Skrämmande men sett flera fall av detta tyvärr.
    Och pedagoger de låter fint men dagisfröken lät mer mysigt inte så stelt.
    Sen är de ju så att alla som är utbildade pedagoger kanske inte passar med barn alla gånger. Krävs ju i botten ett stort intresse för lek.
    Saknar pedagoger med leklust många gånger.

    • Min yngsta son är 3,5 år. Han kan räkna till 20. Han förstår plus och minus. Han har kunnat alla färger sedan han var två. Han ser skillnad på en tuba och en trombon och vet hur de låter. Han vet att man får ägg från höns och att man kan laga pannkakor med ägg, mjöl, mjölk och salt. Han tycker att det är kul att klinka på ett piano och han vet att man måste vara försiktig med djur om de ska vilja gosa.

      Jag har varit hemma med mina båda äldsta barn tills de började skolan och jag kommer vara hemma med mina båda yngsta lika länge.

      Jag är så urbota trött på att ständigt få höra att ”barnen måste förberedas och socialiseras, annars kommer de inte klara av skolan och livet i allmänhet” ”Föräldrar klarar inte av att lära sina barn allt de behöver kunna innan skolan”.

      Jag har uppfostrat mina barn på magkänsla, vad jag har känt har varit bäst för dem. Jag har haft turen att ha möjligheten att vara hemma med mina barn. Jag förstår att alla inte har den möjligheten och därför måste lämna sina barn på dagis. Då är det bra att pedagogerna är utbildade och duktiga. Men under inga omständigheter kommer jag hålla med om att de utför ett jobb som inte föräldrarna klarar av.

      Jag har fått ”förklara” många gånger varför jag väljer att vara hemma med barnen. Som om jag undanhållit något för dem som skulle gjort dem till bättre människor på något vis.

      Min äldsta son är 16 år. Han hade högst betyg av alla killar på skolan när han slutade nian. Han blev utvald att arbeta som ”homie” (arbetar emot mobbing) i högstadiet. Han går nu första året på gymnasiet och samtidigt driver han ett eget företag. Inget uf, utan ett riktigt. Han lever sina drömmar och vet att han kan bli precis vad han vill. Han är redan på god väg.

      Hittills känns det som om min magkänsla har varit helt rätt, åtminstone för MINA barn.

      • Applåderar😃
        Jag har varit hemma i 7 år nu med mina 3 barn. Min äldsta har precis börjat Förskoleklass så det är första gången som jag lämnar någon av dem ifrån mig. Han fungerar jättebra socialt i skolan och kunskapsmässigt ligger han bättre till än de flesta av ettorna.
        Jag tror stenhårt på att ta ansvar för sina egna barn. Vi skulle inte ha lika mycket problem i samhället om alla tog mer ansvar och tog hand om varandra istället för att dumpa ansvaret på någon annan. De flesta har ett val i Sverige.

      • Härligt äntligen en mamma som vet vad barnen behöver.Alla barn skulle ha den möjligheten, att vara hemma tills i alla fall tre års ålder.!!!!!!!! Jag älskar mitt jobb å är stålt över det, men ångrar att jag inte var hemma med mina barn längre (nu vet jag att inte alla har den möjlighet pgav ekonomin) Nu finns nästan ingen valmöjlighet förutom att leva mycket snålt.
        JAG VILL ATT NI POLITIKER SKALL GE ALLA DESSA HÄRLIGA FÖRÄLDRAR EN EKONOMISK TILLSKOTT, DE SOM VILL VARA HEMMA MED SINA BARN, I STÄLLET FÖR ATT HA SÅ MYCKET SUBVENTIONER PÅ DAGIS TAXAN GE DET TILL DESSA FÖRÄLDRAR,ex gratis 15 timmar inte förrän 5år!
        VI förskollärare o platsen på förskolan kostar staten mycket pengar.!!!,,
        Ångerfull Förskollärare o mamma till 2 vuxna barn.

      • Tycker du gör helt rätt!
        Alltför många som är så effektivt hjärntvättade.
        Förskolan samt skolan existerar av 2 anledningar.

        Den första är för att ni som föräldrar ska kunna jobba och skapa enorma värden åt staten och en marginell del av befolkningen.
        Den andra är för att era barn ska lära sig att rätta sig i ledet och indoktrineras i kapitalismen, så att de blir goda noder de med.

        Den breda massan är inte menade att ha pengar över när månaden är slut!
        För pengar ger frihet och hur skulle det se ut om folk kunde ta ett par dagar ledigt när dom kände för det för att umgås med sina nära och kära?

        Vad i livet är det egentligen vi strävar efter?
        Tror inte ens jag behöver ange några exempel här utan det räcker med att säga att just mitt arbete som jag hoppas ska kunna ge mig vad jag högst av allt önskar är också det som hindrar mig från att få det jag vill ha samtidigt som det också bryter ner mig både fysiskt och psykiskt under tiden.

        Är inte detta kontraproduktivt så finns det inte längre någon användning av det ordet!!

        Jag jobbar som lödare på en liten firma på en liten ort i Småland. Vi använder väte för att löda, för er som ej förstår vad det innebär ska jag berätta.
        Vi har en maskin som vi tillför vatten i en behållare som med hjälp av elektrolys (tillför el direkt i vattnet) separerar vätet från syret och med hjälp av en kompressor skapar en förbränningsbar blandning som är betydligt effektivare än den konventionella acetylen/oxygen blandningen.
        Denna teknik har funnits sedan 50 talet och driver t. ex. rymdfarkoster
        och förser ubåtar med syre.

        Vad har detta med saken kanske en del av er undrar.
        Till er vill jag bara fråga hur mycket pengar lägger ni på el, uppvärmning och bränsle till era fordon?
        Och varför används inte denna teknik till också detta?
        Här har ni ett av bevisen på att kapitalismen håller er som slavar.

        Dom offrar hellre vår natur/planet än ger folket den teknik som skulle frigöra er från ekorrhjulet och dem från makten!!

        Ta mitt råd och lär era barn odla grönsaker och vad mer som krävs för er överlevnad för USA är i konkurs och lever på lånad tid och vi kommer alla falla med dem och deras fractional reserve banking

      • Vi föräldrar (oftast mammor) som är hemma med våra barn istället för att jobba blir beklagade för att bidra till att samhället inte blir jämnställt. Vi får inte en krona för det och vi besparar våra kommuner flera tusenlappar både i nutid och i framtid.
        Det vårdnadsbidrag som finns betalas bara ut i vissa kommuner som valt att ha detta bidrag. Det betalas ut personer med barn upp till 3 år och som inte ha någon annan inkomst. Jag har för mig att det handlar om 2000-3000kr i månaden…

      • Ursäkta mig. Men vart någonstans i inlägget förs resonemanget om dagis eller inte dagis i inlägget? Ingenstans. Det personen är upprörd över är att det finns folk som t.ex. är arbetslösa men ändå försöker ”utnyttja systemet” att ha barnet på dagis 7-16.. Förskola eller inte förskola i detta sammanhanget är en icke-fråga så självhävdelse passar sig inte, men kul att de går bra för dig !

      • Åå jag håller med dig till 100% fler av dig och ditt barn ”tänk” 👍 Önskar att alla hade tillgång å ekonomi att få vara med sina barn mycket mer än vad verkligheten visar just nu.
        Mvh å en varm kram / Zandra

      • En stilla undran, var finns pappan med i omhändertagandet av barnen eller har du själv all ork att ligga bakom all fostran?

      • Jag skulle vilja påstå att förskollärare visst kan utföra ett jobb som föräldrar inte kan. Annars vore det rent lönlöst att studera till det i 3,5 år. Skuldsätta sig. Precis som låg-, grund- och högstadielärare kan göra ett jobb som föräldrar inte kan. De/vi är utbildade för att klara av vårat yrke. Vi följer en arbetsplan, en läroplan samt x antal olika jämn-, och likabehandlingsplaner. Så jo jag tror helt övertygat att en lärare visst kan göra ett jobb som en förälder inte kan. Och att säga annat tar jag faktiskt som en ren och skär förelämpning. Däremot så tror jag, att göra jobbet som en förälder är det ingen som klarar av bättre än just en förälder 🙂 Jag tror inte heller barn far illa av att vara hemma fram till skolstart. Det är fint och det finns massor utav sätt att aktivera och lära sina barn. Men det är inte alla som har den möjligheten. Även om vissa påstår att det är val vi tar så är det faktiskt inte alltid så. Jag ser det som en bekräftelse på att vi alla är olika och att det är tur att det finns alternativ som tillgodoser allas behov! 🙂 fortsatt fin kväll! Och tack för att era underbara och fantasifulla barn finns!

      • Jag har också haft barnen hemma många år. Äldsta i sex år. Yngsta i fyra år.
        Båda kunde räkna och färger tidigt. De är smarta och har bra betyg och har underbara vänner. Barn blir inte korkade av att ”bara vara hemma”.Har inte haft ett barnfritt dygn på 12 år.

        Ångrar inte en sekund.
        Ångrar inte en sekund.
        Applåd till alla fs-lärare som gör toppenjobb.

      • Oj, här har det väckts liv i en gammal tråd ser jag. Till Oscar som skrev ”hoppas att han har tid för kompisar också” så antar jag att du menar min numera snart 18-årige son?
        Haha, ja han brukar faktiskt klaga på just den delen för han vill inte betraktas som osocial. Men det han klagar på är i första hand att skolan (han går andra året på gymnasiet och pendlar så skoldagarna blir 6-18, resandet inkluderat) tar så mycket tid, dessutom har han haft flickvän 1 1/2 år nu så all tid utöver skolan sköter han företaget och är med flickvän och då blir kompisdelen lidande tycker han.

        Men jag stöttar honom vad han än väljer att göra med sitt liv. Han arbetar för att leva sin dröm och är en god bit på väg. Han jobbar som artist och kommer så småningom (när han inte har 12 timmars skola om dagen) kunna leva på det och det är inte illa. Han vet att det kräver mycket jobb men det är vad han vill göra.
        Belöningen med allt hans slit är att han redan nu har råd att resa och bjuda sin flickvän på hotell osv. Han lever iaf ett spännande om än ganska hektiskt liv.

        Så länge detta är vad han vill göra så kommer jag stötta honom i det. Bestämmer han sig för att lägga ned så stöttar jag honom i det med. Jag har nämligen uppfostrat mina barn till förnuftiga människor som kan fatta bra beslut. 😊

  2. Impheria du är ett exempel på en mycket bra förälder i mina ögon! Förskolan är enligt mig den viktigaste institutionen vi har. Där lägger man grunden för allt lärande.

    Jag har full förståelse för att du och din man jobbar mycket och att ni därför måste ha era barn mycket på förskolan.

    Det bevisar för mig att du ändå försöker vara en så god förälder du kan är att du engagerar dig i ditt barn. Vilket allt för många föräldrar struntar i. De lämnar tidigt för att slippa ta ansvaret och går sedan och roar sig med kompisar eller tränar innan de jobbar (hoppas man ju). Det tycker inte jag är okej!

    Du vet vad dina barn gör på förskolan och det vet du för att du har en närma konversation med dina barn och pedagogerna och det är precis det som krävs!

    Fortsätter du med det så ger du ditt barn den absolut bästa grund för att sedan bli framgångsrik!

    You go!

    • Det här är så skrämmande. ”Lägger grunden för allt lärande”. Eh, barn lär sig av sig själva, de vill lära, det faller sig naturligt för barn från att de är nyfödda och börjar krypa och prata på eget bevåg. De fortsätter att lära sig så länge de tillåts, de behöver inte läras av en speciellt utbildad pedagog.

      • Barn lär inte ”av sig själva”. Kunskap är inget som vi har i generna.
        Barn lär i en kontext. Barn börjar inte tala om det inte blir talat till.
        Basala kroppsfunktioner är våra instinkter.
        Men utan yttre stimuli stannar utvecklingen hos hjärnan. Så säg inte att ett barn lär sig av sig själv. För utan en omgivning som stimulerar så finns inget att lära.

      • Jo, men alltså, det är klart de lär sig av sig själva. I alla fall mina barn. Givetvis måste de ha en omgivning som de kan lära sig något av. Men de allra flesta föräldrar pratar väl med sina barn, om det finns föräldrar som inte pratar med sina barn håller jag verkligen med om att de barnen behöver förskola.

        Jag har aldrig försökt lära mina barn någonting. Men de plockar upp det som händer i deras vardag. Min 4-åring kan addera (lättare tal som 6+6), läsa och skriva. Hen vet var skruvarna finns på Hornbach, hen har koll på varför vi köper ekologisk mat, hur en klättrar i berg och allt annat som ingår i vår vardag. Jag anser inte att jag har lärt mitt barn någonting, jag har bara funnits där och låtit mitt barn ta del av min vardag.

        Jag hittar inte ursprungskommentaren, men barn behöver inte förskola för att lära sig. De behöver däremot få finnas i ett meningsfullt sammanhang så att de tillåts lära sig.

  3. Herregud varför ska folk märka ord så fort någon skriver något. Jag tror inte att hon menade att pika någon när hon skrev om sina generella ”Ikea ärenden”. Jag tror att budskapet hon ville få fram var att hon nog gärna skulle vilja vara mer hemma mer med sina barn. Men tyvärr ser inte samhället ut så för många pga av att man måste nästan ha två inkomster för att ekonomin ska gå runt idag. Därför vill hon uppskatta de UNDERBETALDA pedagogerna för att de gör ett sådant underbart jobb med hennes (och andras barn) under den tiden hon inte kan vara där för dem för att hon MÅSTE jobba. Det är ju inte så att man måste springa på IKEA 7-4 mån-fre… Men ojj nu skrev jag ”vanliga” arbetstider åå inte de stackarna som jobbar skift måste kanske skriva ner alla arbetstider alla jobbar annars får man nog några pikiga kommentarer på sig snart… Ärligt talat människor sluta hetsa upp er så förbannat så fort någon skriver något… BTW den tiden kunde ni umgåtts med era barn.

  4. Men hallå?! Inlägget handlar om att man ska lämna sina barn på förskolan de timmar man jobbar (alternativt max 15 tim per vecka om man är föräldraledig, sjukskriven eller arbetslös) INTE för att man behöver ”egentid” (varför skaffar man barn om man inte vill vara med dem??), åka och handla, till ikea eller vad det nu är. NEJ! Ta med ungarna eller skaffa barnvakt! Jag blir så jävla provocerad av föräldrar som ser förskolan som förvaring och barnpassning. Och ännu mer på dem som dessutom tycker att förskollärarna (med 3,5 akademisk utbildning i pedagogik) ska UPPFOSTRA deras ungar. NEJ! Det är att disrespekta förskollärarna som dessutom många gånger redan är överbelastade med för stora barngrupper och ofta i för små lokaler. Och barnen då? De KAN faktiskt få ha tråkigt ibland när mamma eller pappa städar hemma. De KAN underhålla sig själva. Eller hjälpa till? Vad är det med föräldrar att känna behovet av att ”aktivera” sina ungar och flänga hit och dit mellan olika grejer hela tiden? Barnen kanske bara vill vara hemma och få lite lugn och ro efter en dag på förskolan som kan vara ganska krävande.

    Efter att ha vikarierat mycket i förskolan började jag plugga till förskollärare för några år sedan för att jag gillade verkligen jobbet och barns fantastiska förmågor och tänkande. Men jag valde efter två terminer att hoppa av bland annat på grund av hur arbetssituationen ser ut idag med stora barngrupper, högljudd arbetsmiljö, förskollärarnas ickeexisterande status och värda respekt (de lägger grunden för allt lärande!) och med det lönen. Och då är min mamma förskollärare och en mycket bra sådan som har brunnit för sitt arbete och jag vet hur mycket hon har fått kämpa och ”slåss” för att få en så bra arbetsplats och miljö för barnen som möjligt. Och jag vet hur trött hon var i perioder när jag och min syster var små. Och jag vet själv hur det känns när man har jobbat två personal och har 18 barn till mellanmål och man hör hur personen som jobbat tidigt mött både en och två föräldrar i mataffären/skobutiken/caféet/på gymmet medan deras barn är ett av de 18 vid mellanmålet. Det är inte därför förskolan finns. Och föräldrar som gör så borde skämmas.

    Och ”Trafikpolisen”: Den ”outgrundliga anledningen” till att man ändrade namn från ”daghem” till ”förskola” är att man instiftade en LÄROPLAN 1998 och formulerade förskolans värdegrund och uppdrag samt mål och riktlinjer för den PEDAGOGISKA VERKSAMHETEN. Inte för barnpassningen.

    • Bra skrivet ! Många lämnar på förskolan trots att de är lediga -INTE ok !
      Och den första insändaren skrev att det är klassiskt att lämna 7 30-17 ? Det är extremt länge. Ska barnen ha 9 1/2 timmes långa dagar hemifrån ? Låter otroligt tufft för barnen Tror inte det är normen alls vad jag vet här !

      • Vill tillägga : skulle hellre leva på vatten och bröd än att lämna mina små 9 timmar el mer på förskolan !!
        De flesta -som kanske inte är ensamstående har möjlighet att gå ner i tid rent ekonomiskt.
        Och ja – jag anser att barnen har rätt till mycket tid med sina föräldrar ! Så sorgligt att man prioriterar mer pengar framför mer tid med sina barn !! 6-7 timmar är MAX vad ett litet barn ska behöva vara hemifrån ! Stackars ungar 😥

      • Tyvärr är det nog mer regel än undantag med 7.30-17 för små barn på fsk idag. Efter en rundringning till mina vänner som jobbar i fsk så får jag bekräftat att det är den vanligaste tiden på deras schemalappar. För ettåringar… Stackars barn.

    • Vi tjänar skit bra tar 7 veckors semester. Och vi lämnar sista veckan på dagis så vi får massor inte lite egentid. Så ni äckliga små människor som tycker såååååå mycket. Kom och hata.

      Patetiska människor som tycker så mycket om vad andra gör. Gör det ni vill. Och nu vet ni att era skattepengar går till min fritid…

      Ska nog ta två barnfria veckor nästa år.

  5. Jag lämnar min dotter på dagis så ofta jag kan, inte för att jag vill vara ensam utan för att hon älskar att leka med sina kompisar. Är jag ledig så frågar jag henne ifall hon vill vara hemma eller gå på dagis.. 8 gånger av 10 vill hon gå på dagis och leka, dom andra 2 gångerna får hon vara hemma med mig om jag är ledig. Dom gångerna jag är ledig så lämnar jag henne till 0900 och hämtar henne efter mellis runt halv tre.. Har inte en gnutta dåligt samvete för detta. Och respektera dagispersonalen gör jag.. OM dom kan sitt jobb. vilket inte är fallet på vårat dagis. Dagisfröknarna har noll koll på gården när dom är ute och leker, dom gör aldrig nå utflykter. Dagiset ligger 5 minuter från skogen så ursäkten att det är för långt bort funkar inte. En dag hittar jag en 1.5 åring ståendes helt själv i en korridor, långt från sin avdelning. Jag visste att dom ätit mellis rätt nyligen och kan ha stått där i hörnet i max 30 min. Hon tittar på mig och börjar gråta när jag ska gå in och leta efter fröknarna. Sen sträcker hon upp armarna mot mig så jag får ta upp henne, så bär jag in henne på avdelningen och frågar om dom saknar ett barn.. Det jag möts av är riktigt skrämmande.. ”Jaha.. Har du varit ute på språng?”

    Det enda positiva med det där stället är att dottern älskar att vara där, och dom som jobbar där får lön för att vara där och ta hand om barn samt försöka lära dom nåt. Så alla ni som så duktigt berättar för andra hur dom ska leva sitt liv.. Dra åt helvete ni har ingen aning om varför jag lämnar min dotter på dagis.

    • Usch, vad fruktansvärt det låter på din dotters förskola! Du har inte funderat på att byta förskola? Eller göra en anmälan om hur det ser ut?
      Sedan tycker jag att det är tråkigt och onödigt att du använder så grova ord i sista meningen!

    • ”Frågar barn vad hon vill”.
      Frågar du ditt barn om hon vill äta godis varje dag för middag? Barn vet mycket men dom vet inte alltid vad är bäst för dom! Dom behöver sina föräldrar och umgås med dom! Speciellt i Sverige var dom börjar förskolan i så tidig ålder!
      Och det här med utflykter… Med tankte på storlek på barngrupper samt personalbrist/sjukdomar( vi som jobbar på förskola tackar dom härliga föräldrar som ”smugglar” sina sjuka barn till förskolan)…jag väljer också att hoppa över utflykter ibland för att vi har ytterst ansvar för ERA barns liv! Det räcker med 5 min avstånd!

      • Tidigt? I andra länder tex Frankrike och USA har du rätt att vara hemma i tre månader innan det är dags att arbeta! Då får du snällt skaffa nanny eller annan förvaring åt ditt spädbarn! Vi har snarare en väldigt generös föräldraförsäkring som låter oss vara hemma över året med våra små!

    • Det är märkligt att du lämnar henne ändå . Vill inte DU vara med ditt barn -njuta av tiden ihop ? Ta var på tiden. Vips så är de tonåringar 😉
      Är man ledig så ska barnet också vara ledigt. Givet ! Der handlar ju om vad man ger sitt barn för signaler om förskola. Självklart vill man vara med sitt barn !!

    • Märkligt att du så gärna lämnar ditt barn på förskolan om nu personalen är så kass. Och dessutom inte har koll på barnen. Att du vågar lämna ditt barn. Tycker också synd om personalen som troligtvis har för många barn att se efter, vilket är fallet på så gott som alla förskolor i Sverige. Antar att ditt barn hellre är där än med dig, du verkar ha rätt lite bakom pannbenet, eller? Klart att det är roligare att åka till förskolan än sitta hemma varenda dag men ett par gånger i veckan kan du ju själv göra den där utflykten med ditt barn som du så gärna önskade att förskolan gjorde!!!! Det finns massor att göra tillsammans med sitt barn som även kan innefatta att träffa andra barn. Kanske skulle testa jobba nån månad i förskolan. Så skulle du märka de oerhört knappa resurserna och lämna ditt barn färre timmar om du nu egentligen är ledig och har möjlighet att ta hand om ditt barn själv. Varför belasta förskolan (som redan är överbelastad) när du kan få tid med ditt barn. Tro mig, förskolans personal har oftast inte möjlighet att gå utanför förskolans grindar. Mycket ansvar och många olika tider som måste passas på förskolan. Och mycket mycket mer arbetsuppgifter som föräldrar inte kan se. Givetvis kan personalen aldrig berätta för en förälder hur knappt läget ser ut på förskolan, då blir man ju av med jobbet. // Jessica, erfaren och välutbildad förskollärare samt deltidsarbetande mamma. Som hellre lever på vatten och bröd än lämnar bort mitt barn mer än absolut nödvändigt.

  6. Det är inge fel på att vilja ha egentid ibland. Det viktiga är att man anpassar sin situation utifrån de som passar familjen bäst. Jag kan tycka att det är skönt att kunna ta en lunch för mig själv med min man ibland medan dottern har kul och leker med sina kompisar på dagis. När vi sedan hämtar henne är vi två glada, pigga föräldrar som hinner med att njuta av varann och att våra barn. Oavsett hur man väljer att göra så ska de vara utifrån ens familjs bästa och där ser de alltid olika ut.

  7. Det är så lätt att bli fast i nån zeitgeist. Det fungerade inte så här för 100 år sen och kommer definitivt inte fungera så här om 100 år. Försök tänka lite själv hur ni vill göra och hur era val nu påverkar era efterlevande och vilka OTROLIGA alternativ ni egentligen har hur ni ska lösa detta.

  8. Mig veterligen så kan inte förskolan användas som ”barnpassning”. Man abonnerar på en plats i x antal timmar.
    Dom som är arbetssökande eller föräldralediga med yngre barn får ha barn på förskolan 15 timmar (i de flesta kommuner) på bestämda tider. Arbetssökande behöver barnfri tid för att kunna söka arbete och gå på intervjuver och föräldralediga behöver få knyta an med den nya familjemedlemmen och det äldre barnet mår oftast bra att få vara för sig själv och göra egna saker ibland också. Då alltså på föris.

    Jag är 100% ensamstående utan någon som helst avlastning. Jag jobbar 24 timmar i veckan och har barnen på dagis exakt lika många timmar. Jag har gjort en deal med min arbetsgivare att jag får arbeta 2 timmar hemifrån, tid jag får förlägga när jag vill, och på så sätt får jag då den tiden att handla, gå på läkarbesök, städa eller vad jag nu behöver göra – helt utan barn. Jag har inte ett dugg dåligt samvete över att jag belastar skattebetalarna och förskolepersonalen med dom extra 2 timmarna per vecka på förskolan som jag fysiskt inte sitter på plats på mitt kontor, utan då har jag-gör-vad-jag-vill tid.

    Däremot! Jag håller fullständigt med att vissa personer nyttjar dagis som en ”barnpassningsplats” och att det, i mitt tycke, är fel. De som då exempelvis är arbetslösa men inte ens söker jobb (för visst finns det många såna också! Både dom som inte har ekonomiskt behov av inkomsten och dom så kallade ”dagdrivarna” som inte kunde bry sig mindre om sitt liv och ”stämplar soc” och lever för dagen). Dom tar då upp plats på förskolan vilket leder till onödigt långt kösystem, så att dom som verkligen behöver en plats får mycket längre väntetid än dom garanterade 2 (?) månaderna. Hade man exempelvis haft något samspel med arbetsförmedlingen på samma sätt som a-kassan har… att man då alltså måste följa en viss plan för att få a-kassa eller förskoleplats, så tror jag nog att det skulle vara färre ”dagdrivare” eller mindre köer till förskoleplats.

  9. Det är med sorg i hjärtat jag läser många av kommentarerna. Jag VET att många inte har möjligheten att vara hemma med sina barn eller jobba mindre medan barnen är små.
    Men att lämna barnen på förskolan när man själv är ledig känns ju helt onödigt. Gå på utflykt själv med ditt barn. Om hon nu tycker förskolan är så rolig kanske du som förälder vara lite roligare. Tids nog måste hon gå i skolan vare sig du är ledig eller inte.
    Ta vara på tiden tillsammans!
    Sedan är det en sak som jag inte kan förstå. Många föräldrar säger att de måste jobba heltid för att klara sig ekonomiskt och jag vet att livet ser ut så för många men inte för alla. Att klara sig ekonomiskt eller vill ha statusprylar är stor skillnad. Barn behöver sina föräldrar mer än vita, fina hem, tv, iphones, paddor, märkeskläder, fina bilar och utlandsresor m.m. m.m…….

    Som min man brukar skoja med att säga ”Den som har flest prylar när den dör vinner” eller?

    Tid eller prylar?

  10. Det är omöjligt att döma andra eftersom man inte vet hur den enskildes situation ser ut men jag ser det så här. Förskolan är en av kommunerna betalda verksamheter som skattebetalare betalar till. Den finns för att föräldrar ska ha möjlighet att arbeta eller att utbilda sig. Den ska vara ett komplement till hemmet. Idag får även barn till föräldralediga vara på förskolan. Det innebär att barn vistas på förskolan trots att deras föräldrar är hemma. I dagens läge med sämre ekonomi i kommunerna så blir barngrupperna större och antalet pedagoger minskas. Det innebär att verksamheten blir lidande och trots att pedagogerna har utbildning så finns det inget utrymme för den kvalitén som önskas.
    När dessutom föräldrar lämnar barnen på förskolan för att få ”egen tid” så drabbas alltså de barn som måste vara där för att föräldrarna arbetar. Jag tycker att alla borde ta sitt ansvar för att göra förskolan till en en så bra arbetsplats som möjligt för både barn och vuxna. Föräldrarna är det viktigaste som finns för barnen och kan ge barnen det de behöver om de vill, har tid och orkar. Det krävs engagemang men den tid du ger dina barn kommer du aldrig att ångra. Egen tid kommer så småningom. De är barn så kort tid av livet i alla fall.

  11. Läst några av alla kommentarer. Det skrivs ofta om att vi måste jobba för att klara ekonomin, Men undrar hur vi alla ensamstående gör där ute? Jag sj är ensamstående och valt att arbeta 75%. Får verkligen inte in mycket varje månaden men helt klart värt den tid jag får med mitt barn. Förstår inte de som är två föräldrar och väljer jobba 100%, och lämnar sina ettåringar som inte har något som helst behov av att vara i förskolan. Ni har bara ett liv tillsammans med era barn, försök och ta vara på den tiden. Står mycket om att man inte ska döma andra men har svårt att förstå när folk pratar om att man måste jobba, och då skyller på ekonomin.
    Är själv förskollärare och anser att vi bidrar med mycket men med tanke på barngruppernas storlek så anser jag att barn har det betydligt bättre hemma med sina föräldrar.

  12. sen vill jag kommentera ”Åsa”. Förskolan är till för de barnen som har behov av det. Är ni föräldrar lediga skall ert barn också vara det. Det är inget ställe för barnpassning…….

    • Nu blir jag Riktigt irriterad. Sluta att fundera hur alla andra gör. Utan gör det ni tycker är bäst för er. Har 4 barn varav den minsta är jag föräldraledig med. Har haft barnen på Dagis /förskolan när jag är ledig och det är inte för att jag inte vill ha dom där. Men idagens samhälle jobbar inte alla 8-17 .

      Och Ekonomiskt sett karnske man måste jobba heltid. Sluta släng skit på Alla andra. och se er runt omkring och försöka att sätta er in i andras situation.

  13. Lilly – jag blir mörkrädd av dina inlägg…

    Först skriver du att du inte Alls har dåligt samvete för att du lämnar på dagis , sen skriver du att du tycker bemötandet är Skrämmande och att pedagogerna inte har nån koll , eller gör något med barnen..
    HUR kan du lämna din dotter där med gott samvete Då? Vi har inte förskola/dagis för att du och din man ska ha egentid , det få ni ha när barnen gått och lagt sig. Välfärden ( ja , jag klassar dagis/förskola som välfärd..) är till för dom som ”behöver” den inte för att en latte-morsa ska ha egentid med sin man på stan eller fika med sina kompisar..

    Skrämmande inställning från en vuxen människa , en Förälder.. en riktig snyltare av systemet m.a.o

  14. Ärligt talat det är mycket viktigare att faktiskt vara närvarande när man ses än att räkna timmar. Om jag vore barn skulle jag hellre se att morsan/farsan var någotsånär fräsha när de hämtar på dagis än att de är helt slutkörda. Vissa tycker kanske att ”däcka totalt i soffan” är good parenting men jag ställer mig lite tveksam till att det verkligen är det bästa för barnen om man har alternativ. Ta lite egentid om det är det du behöver för att vara en bra förälder, och framför allt stå inte och snacka skit om andras sätt att vara förälder när du inte vet något om det. Om man nu ibland är jävligt bitter och alltid stressar kanske man skulle ta och se över sitt liv i stället för att gnälla över folk som lagt upp sitt liv på ett sätt som gör att de slipper stressa jämnt och tvinga med barnen till ikea (ärligt talat hur kul är det på ikea när man är 3 år? Jag minns att det sög när man var där som liten) och ändå hinner ge dem uppmärksamhet och närvaro och vara bra föräldrar. Föräldraskap är inte som att hugga ved, kvalitet är viktigt också, inte bara kvantitet. Men du har rätt i en sak, åren kommer aldrig tillbaka.

    • Vem har sagt något om att man måste visa sig bitter och ofräsch inför barnen? Tvingas stressa runt och ta med barnen överallt? Det är inte det som inlägget handlar om, det handlar om varför förskolan finns och den finns inte för att vi föräldrar ska ta oss sk egentid! Jag håller med om att det är viktigt att du som förälder mår bra, för det skapar harmoni i hela familjen men egentid ska man enligt mig inte ta när barnen är på förskolan. Jag vet inget om att snacka skit om andras situation, verkligen inte det som inlägget handlade om! Utan åter igen inlägget handlade om att förskolan är INTE till för att vi föräldrar ska ta oss egentid!

  15. Har inte läst alla kommentarer så nån annan kanske redan skrivit samma.
    Jag vet inte om alla vet, men som arbetslös är man tvungen att ha barnen inskrivna på förskolan annars får man ingen akassa. Jag vill inget hellre än att ha min hemma nu när jag blir arbetslös men tyvärr är det ett måste med förskolan. Jag kommer säkert hålla honom hemma mycket men tror inte man får ha en plats som aldrig utnyttjas!? Och jag har nog ingen större lust att låsa in mig hemma när han är på förskolan så det finns en risk att jag kommer synas på ica maxi nån gång trots att han är på där. 🙂

  16. Jag har aldrig förstått den här debatten om förskolan. Varför bryr sig andra så himla mycket om hur andra gör i sitt liv? Om dina barn har lärt sig allt det fina som du tar upp, är inte det fantastiskt? Är det inte för att de har gått till en pedagogisk verksamhet? Är det bara dina barn som har rätt att få denna underbara upplevelse, eftersom du har ett heltids jobb? Just när föräldrar säger att förskolan endast är till för folk som jobbar heltid blir det ju en barnpassning för de som inte har möjlighet att ha sina barn hemma – alltså behöver de någon som ska passa dem. Sedan verkar det vara ett plus för dig att de lär sig saker. Men hade du haft möjlighet hade inte förskolan varit aktuell, alltså är inte förskolans innehåll viktig för alla barn, utan endast de som måste vara där? Pedagoger som gnäller över att barnen är där förstår jag ännu mindre. De får lön för att göra sitt arbete vilket går ut på att ge barn omsorg, trygghet och kunskap. Varför i hela världen skulle du inte vilja se till att alla barn får detta? Varför vill du bara göra så lite som möjligt?

  17. Så himla bra skrivet! På jobbet var det en gång en mamma som hade missat ett utvecklingssamtal. Pedagogen ringde upp. Då var mamman ute och sprang! Under tiden var hennes barn på fritids.

  18. Jag och min man har tyvärr inte haft möjligheten att vara hemma längre med vår dotter. Nu under sommaren så har hon fått vars hemma hela sommaren pga att kommunen ville han henne att gå på tre olika dagis inom loppet av tre månader vilket jag inte accepterade.. Hon gick på ett tillfälligt dagis under våren pga platsbrist, sen ville dom att hon skulle gå på sommardagis under 4 veckor i sommar för att i augusti börja på ordinarie dagis.. Jag sa nej till sommardagis och istället när vi har varit tvungna att jobba för att ekonomin inte tillåter att vi är hemma längre så har hon istället fått vara med min mamma.. Hade jag haft möjligheten ekonomiskt varit hemma längre hade jag absolut varit hemma med henne. Jag jobbar skift på mitt jobb och börjar jag senare så får dottern börja senare på dagis så maken kan hämta när han slutar 16. Hon går max mellan 5-6 timmar. Måste maken jobbar över så hämtar min mamma. Är jag ledig får dottern vara hemma

  19. Kan inte låta bli och tycka att det är en sorglig text som går ut på att sätta er situation som ett ” bättre” alternativ, visa er själva som ett gott och lyckat exemplar och samtidigt klanka ner på en stackars förälder som kanske någon gång unnar sig en kopp kaffe innan hämtning. Du beskriver ett liv i svart och vitt och har ingen aning om andra föräldrars liv och val. Jag tror de allra flesta gör rätt för sig och kämpar med sina familjer.

    Er situation är inte avundsvärd, att ha barnen på förskolan så långa dagar. Varför? För vem? För att ha materiella prylar? För att nå högre i karriärsstegen, för att barnen ska ha märkeskläder? Det är inte för barnens skull iaf.
    Jag är företagare och jobbar 50-60 timmar i veckan. Jag jobbar mest hemifrån. Det händer att jag på dagtid ligger i soffan och vilar när jag tar en paus, samtidigt som barnen är på skola/förskola. Det händer att jag fikar mitt på dagen innan ett möte eller går till frissan. Det finns inget fel i det. Mina barn har inte och aldrig haft så långa dagar trots att både jag och min man jobbar. Det utsätter jag dem inte för. Se över ditt liv och klanka inte ner på andras val, förutsätt inte att andra är ute efter att fuska de kanske bara är ute efter att överleva i ett stressigt samhälle.

  20. Jag lämnar inte min son på föskolan alls. Bara för att jag kan så betyder inte de att jag gör de. Jag jobbar hemma och de betyder att jag kan ha mina barn hemma.
    Dock så kommer han att gå på förskolan 15 timmars just för att lära känna andra barn som ska gå på samma skola sen.
    De jag skulle klaga på hos personalen där är deras blöjbyten, har en vän vars barns blöja inte har blivit bytt på hela dagen flera gånger. Sånt är inte okej.
    Jag hade tur som började potträna mitt barn tidigt så han inte hade blöjor på dagis.

    En del dagis tillåter Inte heller tygblöjor som jag tränar upp mina barn med. De är inte heller okej.

    Men nej jag har aldrig lämnat barn på förskola för att ha barnvakt.
    Bara min åsikt.

  21. Undrar bara till alla som är så stora motståndare till förskolan: Hur gör ni om ni skulle drabbas av en svår sjukdom och var oförmögna att ta hand om era barn? Och inte har stödsystem som kan hjälpa på dagarna?

    Min man måste jobba och få in pengar men är ledig det vi har råd med. Jag är svårt sjuk och kan bara korta stunder klara av att ha båda barnen. Vad skulle vi göra utan förskola? Jag är djupt tacksam att de finns och gör att min barn ändå kan växa upp på ett bra sätt trots min sjukdom.

  22. Tack! Tack för att du skriver detta. För att du skriver förskola istället för dagis och för att du förstår vitsen med förskolan. Tack!!/ Utbildad förskollärare, med studielån som många andra men med en lön som tyvärr inte motsvarar mitt arbete…

  23. Jag tyckte mig ana en viss ilska när jag började läsa inlägget. Jag fortsatte läsa i nyfikenhet på vad personen som uttryckt sig igentligen var arg på men jag ”hittade aldrig dit”. Har jag missat något som skapat denna reaktion och dessa ord?
    Är det en bitterhet gentemot dem som lämnar på dagis och sedan inte går till jobbet? Varför isf? Alla som lämnar på dagis betalar väl för det genom att betala skatt osv? Och är det någon rikemansfamilj som lämnar och sedan väljer att gå och shoppa under tiden så är väl det upp till dem? De betalar nog betydligt mer i skatt till landet, skolor, dagispersonal m.m iaf. Dagis är ju ändå en sådan bra plats för barnen?

    Äh, lite mer av det som kom senare i inlägget -Tacksamhet! Och mindre av det andra… Vad det nu var..

  24. Många bra inlägg ifrån alla. Jag förstår fullt ut föräldrar som jobbar som behöver ha sina barn på förskola och lika fullt förstår jag dom som är hemma med sina barn. Vad jag inte förstår är varför vissa föräldrar ska tala om för andra föräldrar vad som är bra och inte bra för deras barn. I mitt fall har jag fått frågan många gånger om vi har sökt dagis till våran dotter än, och nej det har jag inte. För dels är jag fortfarande mammaledig och för det andra så har jag inget jobb att gå tillbaka till sen. Varför ska jag då söka dagis till vårat barn när jag ändå blir hemma ett tag till. Jo visst självklart skulle jag också vilja ha ett jobb, men när jag inte har det efter min ledighet varför ska jag då ta plats åt min dotter när jag själv kan vara hemma med henne och ta hand om henne. Vi kan lika gärna gå till öppna förskolan och leka och träffa andra barn. Jag behöver inte lämna henne själv i några timmar på förskola för att hon ska bli social och tåla baciller bättre och lära henne förstå att hon ska vara på förskola. Nej jag kan helt enkelt ta hand om henne själv och låta henne leka med andra barn utan att behöva lämna ifrån henne i några timmar. Jag är ju ändå hemma. Så jag blir lite trött på föräldrarna som tjatar och gnatar om att barnen ”måste” till förskola. Kan inte bara föräldrar bestämma vad som är bäst för sina barn och sluta tala om vad som är bäst för andras barn.

  25. Bra tankar.
    Det var många små bloggar i kommentarerna med 🙂

    Det finns inga enkla svar på varför vårt samhälle ser ut som det gör. Det har vuxit fram som ett komplext system utan någon igentlig designer. Frågan är hur vill vi att våra barns uppväxt ska se ut i framtiden?

  26. Vet inte men tycker det är väldigt långa dagar på förskolan men alla gör som de själva vill. Jag får ångest bara jag tänker på att i september ska jag lämna min son 8 h / dag på förskolan och kan tänka mig att det inte är pedagogik alla dessa 8 h utan enbart förvaring ett antal timmar per dag. Jag är ensamstående men får jag ekonomin att gå runt så väljer jag hellre att jobba mindre och vara med min son istället. Det var ju trots allt jag som valde att skaffa barn. Och har hört många med vuxna barn som ångrar att de inte var mer med sina barn och mindre på jobbet, du får aldrig den tiden tillbaka … Så njut av dina barn nu och inte när de är 20.
    Och till själva inlägget kan jag tycka att är det någon gång jag behöver förskola så är det när jag ska storhandla eller behöver gå till banken eller liknande men då få jag snällt ta med min icke rastlösa och icke skrikande 18 månaders, men vad gör det han blir vuxen och jag gråhårig, vi sliter ut en generation i taget. Kram till er alla

  27. Jag är med mina barn hemma äldsta är 3,5 och yngsta är 2,5 och vi tänker inte lämna barnen på förskolan. De har det bäst med mamma hemma. De är så små så behöver aldrig stressa på morgonen för att jag ska hinna jobba. Jag har aldrig ledig från mina barn även när jag duschar eller är på toaletten. Handlar det gör jag alltid med mina barn. Mina barn ska knyta an först till personer i familjen inte till andra främmande vuxna.
    Barna ska vara barn och ska få leka. De har tid för att lära sig vad fjärde del är.
    Hur vårat samhället kommer att se ut efter att barn som gick på dagis behöver aldrig tänka själva på vad de ska göra utan det gör förskolepersonalen.
    Och det är vad man vill välja också. Göra karriär, åka på dyra semester renovera hemma och köpa nya möbler.
    Vi åker inte på dyra semester utomlands eller här i sverige, vi renoverar hemma när vi kan och har inga nya möbler.
    Vi tycker att när vi skaffar barn så vi ska ha tid för dem. Vi för inte ansvaret på främmande vuxna. Våra barn ska lära känna oss först och vi ska lära känna våra barn och det gör man inte när ens barn är på förskolan hela dagar långa.
    Jag ser helst till att mina barn ska få först kärlek av mig och tröst när de behöver det än från främmande och från far och mor föräldrar.

  28. Tyvärr är det så att vårat samhälle är uppbyggt på att man i princip måste ha två jobb i familjen. För att ha råd helt enkelt. Me man kan sänka sin levnads standard å kanske jobba mindre. Jag förstår absolut att ibland så måste man.
    Men jag personligen vill umgås med mitt barn. Å bra för att jag gör det betyder det inte att hon blir mindre lärd.
    Hon e 2,5 år å kan otroligt mycket. Jätte duktig på att prata om man jämför med andra i hennes dagis grupp.
    Jag har varit sjukskriven länge å får ha henne på dagis hel tid men hon har gått 3 timmar om dagen 3 dagar i veckan mest för att få komma dit å leka Å träffa kompisarna. Å vara lite van när hon måste börja samt så måste jag få vila då jag e sjuk. Så jag har bättre ork när hon kommer hem efter att ha lekt.
    Jag anser att e man hemma å ledig ska man väl ändå ha barnet hos dig? .
    Absolut… ett barn e ett ansvar å ďet är ett 24 timmars jobb… man kan ju fundera varför folk hade bättre respekt förr? I både
    Skola å arbetsliv.
    Jagbill inte att dagis uppfostrar mitt barn å jag vill dela mitt liv med henne alla stunder jag kan. Nä förskolan ska vara till för de som måste inte bara för att jag vill vara lite ledig….

  29. Iblandd tvingas vi föräldrar skicka barn till förskola. I mitt fall har jag tre barn med autism. Jag hade tänkt vara hemma med alla barn till skolåldern men Autismträningen man erbjuds av kommunen fås endast i förskolan.
    Jag hade inget val än att låta dom vara i förskolan. Att träningen inte blev som lovat gjorde inte saken lättare att bära.
    Här där jag bor får man inte ha barnen på förskolan annat än under arbetstid och under resa till och från arbetsplatsen. Förutom då man har särskilda behov, som mina barn

  30. Hej! Vill bara säga det att jag läser till förskollärare just nu och till dig som skriver att pedagoger inte behövs, hur tänker du? Varför tror du att en 3,5 års utbildning finns i Sverige? Antagligen för att vi behövs och har ett viktigt uppdrag för barn nu och framtidens barn. Med vänlig hälsning, Julia.

Lämna en kommentar